Unique dishes of the highlanders

DNUM_BFZAIZCABH 19:46

(Baonghean.vn) – Lam is an indispensable dish of the Thai and Kho Mu ethnic groups in the highlands of Nghe An and today it is widely popular and loved by many diners.

Theo những già làng người Thái kể lại thì món làm xuất phát từ cộng đồng dân tộc này. Đây là món ăn dùng ống tre, nứa làm
According to Thai village elders, lam dish originated from this ethnic community. This is a dish that uses bamboo tubes as a "pot" to cook various types of food. Photo: Dao Tho
Cơm lam là một loại thức ăn phổ biến trong cộng đồng người Thái. Nếp rẫy được làm sạch và cho vào ống nứa đốt chín sẽ giữ được hương vị của nó. Ảnh: Đào Thọ
Bamboo rice is a popular food among the Thai community. Sticky rice is cleaned and put into bamboo tubes to be burned to retain its flavor. Photo: Dao Tho
Nòng nọc cũng là một món ăn thơm ngon khi được chế biến thành lam kết hợp  với các loại gia vị như tấm, sả, ớt...Ảnh: Đào Thọ
Tadpoles are also a delicious dish when processed into lam combined with spices such as broken rice, lemongrass, chili... Photo: Dao Tho
Khi đời sống đã phát triển, nhiều người còn tìm ra những món lam độc đáo hơn, ấy là dùng vỏ ốc bươu làm
Many people have also found more unique dishes, which are using snail shells as "pots" to cook food. Photo: Dao Tho
Ngoài những loại trên, người Khơ Mú Nghệ An còn có nhiều món lam đặc biệt hơn như lam chuột, lam cay...Ảnh: Đào Thọ
In addition to the above, the Khmu people of Nghe An also have many special lam dishes such as lam mouse, lam cay... Photo: Dao Tho
Nguyên liệu chủ yếu của món ăn này là thịt chuột được bẫy từ rừng sâu và
The main ingredient of this dish is rat meat trapped in the deep forest and "strung" for a long time in the kitchen attic. Photo: Dao Tho
Trong món lam của người Khơ Mú, cái không thể thiếu được là ớt cay. Những thực khách không quen sẽ cảm thấy cay xé lưỡi khi thưởng thức món này. Ảnh: Đào Thọ
Hot chili is indispensable in the Kho Mu dish. Unfamiliar diners will feel the spiciness when enjoying this dish. Photo: Dao Tho
Để làm được một món lam, người nấu phải chuẩn bị rất công phu và ngồi bên bếp lửa hàng giờ đồng hồ. Ảnh: Đào Thọ
To make a dish of lam, the cook must prepare very carefully and sit by the fire for hours to "watch the fire". Photo: Dao Tho
Món lam của người Khơ Mú khi đưa ra phải sánh nhuyễn và có vị thơm của các loại thực phẩm tự nhiên. Ngày nay, các món ăn này không chỉ lưu truyền trong cộng đồng các dân tộc vùng cao mà còn được thực khách khắp nơi ưa chuộng. Ảnh: Đào Thọ
The Kho Mu people's lam dish must be smooth and have the aroma of natural foods. Nowadays, these dishes are not only popular among the ethnic communities in the highlands but are also loved by diners everywhere. Photo: Dao Tho

Dao Tho

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Unique dishes of the highlanders
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO