"Touching" meat on Tet holiday in the village

Huy Thu DNUM_BEZACZCABI 09:21

(Baonghean.vn) - These days, all over the villages of Nghe An, people are bustling with pork slaughtering to celebrate Tet. This is also a way for many families to have clean, safe food.

Cứ độ 27 Tết trở đi, khắp các làng quê lại xôn xao chuyện chung đụng thịt Tết, đầu làng cuối xóm đi đâu cũng thấy cảnh làm thịt lợn, nhiều nơi đụng cả trâu, bò. Ảnh: Huy Thư
From around the 27th of Tet onwards, all the villages are bustling with talk of Tet meat, from one end of the village to the other you can see pork being butchered, and in many places even buffalo and cows being butchered. Photo: Huy Thu

Pigs for slaughter during Tet are often not as “smooth-skinned and hairy” as other pigs, because they are fed with vegetables and normal bran, with little or no “stork bran” and other compounds. Fastidious families also raise pigs from a young age until they are slaughtered. Photo: Huy Thu
1.Tết đến, mọi người bàn bạc chọn ngày mổ lợn, phân công cắt cử người chọc tiết, người chia thịt… Do “kẻ quê” cả, không rành như phường thịt nên làm thịt được một con lợn cũng khá khó khăn, có khi trói lơn xong chưa kịp mổ lợn đã sổng rồi. Ảnh: Huy Thư
Before Tet, everyone discussed choosing a day to slaughter the pig, assigning people to bleed it, and others to divide the meat... Since they were all "country folk" and not as experienced as the butchers, butchering a pig was quite difficult. Photo: Huy Thu
1.Anh Nguyễn Trọng Tiến ở xóm 2 xã Thanh Lương (Thanh Chương) cho biết: Tết này, nhà anh và láng giềng đụng 1 con lợn hơn 70kg, đã nuôi gần 10 tháng tại nhà, để ăn tết. Năm nào cũng thế, nhà anh đều đụng thịt như thế này. Ảnh: Huy Thư
Mr. Nguyen Trong Tien in Hamlet 2, Thanh Luong Commune (Thanh Chuong) said: This Tet, his family and neighbors caught a pig weighing more than 70kg, which had been raised at home for nearly 10 months. Every year, his family catches meat like this. Photo: Huy Thu

Ngày đụng thịt tết, những người phụ nữ quanh năm chỉ quen cấy hái cũng trở thành tay “phường thịt” bất đắc dĩ. Ảnh: Huy Thư
On Tet meat day, women who are used to planting and harvesting all year round also become reluctant "meat farmers". Photo: Huy Thu
Ở quê, đụng thịt ngày tết không chỉ là niềm mong đợi của những nhà nuôi lợn mà còn là sự háo hức của người già và trẻ em.

Mr. Tran Minh Lai (57 years old) in Dong Tam hamlet, Nghia Lien commune (Nghia Dan) just organized a Tet meat sale at home and shared: "Compared to the market, the meat will be tastier, cleaner and cheaper, and it's also more fun. This is also an opportunity for brothers and friends in and outside the hamlet to meet, slaughter pigs, eat and drink, and have fun before spring comes." Photo: Huy Thu

Ngày đụng thịt tết, những người phụ nữ quanh năm chỉ quen cấy hái cũng trở thành tay “phường thịt” bất đắc dĩ. Ảnh: Huy Thư
In the countryside, eating pork on Tet holiday is not only the expectation of pig farmers but also the excitement of children. Photo: Huy Thu

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
"Touching" meat on Tet holiday in the village
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO