5 delicious dishes made from palm fruits and leaves

October 27, 2017 12:26

(Baonghean.vn) - At this time in Con Cuong (Nghe An), palm trees (ash) are providing local people with a significant income. All parts of the palm tree can be utilized. Palm leaves are used to thatch roofs, leaf stalks are used to split bamboo strips to weave blinds, or old palm trunks can be used to make handicrafts. In particular, palm fruit has a rich, fatty taste.can be processed in many waysattractive food

Người ăn quả cọ sành là người biết chọn cho mình những quả cọ tròn, cùi dầy có màu vàng như mật ong, khi nhấm nháp còn thấy dẻo, dính ở răng thì đó chính là loài cọ nếp quý. Ảnh: Internet
Those who eat the palm fruit are those who know how to choose for themselves the round palm fruit with thick flesh that is yellow like honey, and when nibbled it still feels sticky and sticky on the teeth, then that is the precious palm fruit. Photo: Internet
Cọ om (cọ ỏm): Là món ngon độc đáo của Việt Nam. Trái cọ dùng để om phải là cọ già thì mới ngon. Cọ càng già thì vị càng ngậy, càng béo và bùi. Cọ mang về đem xóc với những cật nữa sắc để cạo bỏ lớp vỏ bên ngoài. Sau đó đem cọ thả vào nồi nước sôi lăn tăn, để một lúc là cọ sẽ chín mềm. Om cọ cũng là một nghệ thuật. Người ta không om cọ khi nước sôi sùng sục, vì như thế quả cọ sẽ vì nhiệt độ quá nóng mà teo đi, quắt lại, ăn cứng và chát. Cọ cũng không thể om quá lâu, khi mặt nước nổi những váng màu vàng, cọ từ màu xanh sậm chuyển sang màu vàng là được. Ảnh: Internet
Om palm (om palm):This is a unique Vietnamese delicacy. The palm fruit used for stewing must be old palm fruit to be delicious. The older the palm fruit, the richer, fatter and more aromatic it is. The palm fruit is brought home and shaken with sharp slivers to scrape off the outer shell. Then, put the palm fruit in a pot of simmering water and let it sit for a while until it is soft. Stewing palm fruit is also an art. People do not stew palm fruit when the water is boiling, because the palm fruit will shrink due to the heat, become hard and astringent. Palm fruit cannot be stewed for too long, when the water surface has a yellow film, the palm fruit turns from dark green to yellow. Photo: Internet
Xôi cọ. Xôi cọ cũng làm từ cọ ỏm, nhưng sau khi cọ ỏm chín, dùng ngón tay tách nhẹ nhàng từng phần thịt vàng óng của cọ. Thịt cọ ấy đem trộn đều với gạo nếp hương, xóc chút muối rồi cho vào chõ xôi, đun nhỏ lửa, đồ chín. Khi xôi chín, trộn thêm hành mỡ đã phi thơm vào khiến cho món xôi cọ càng hấp dẫn. Xôi cọ chấm với muối vừng, đưa nhẹ vào lưỡi cũng đủ thấy mê ly.
Sticky rice with palm:Sticky rice with palm is also made from palm, but after the palm is cooked, use your fingers to gently separate each part of the golden palm flesh. The palm flesh is mixed with fragrant sticky rice, sprinkled with a little salt, then put into the steamer, simmered, and steamed. When the sticky rice is cooked, add fried onions and fat to make the sticky rice with palm even more attractive. Sticky rice with sesame salt, lightly put on the tongue is enough to be fascinated. Photo: Internet
Cọ ngon phải là cọ nếp. Cọ nếp sau khi om sẽ trổ màu vàng đẹp mắt, ăn mềm và dẻo. Ở nhiều vùng, loại cọ nếp này có thể được dùng để làm bánh dầy. Cọ nếp sau khi om vàng rượi được bóc ra, đem giã dập sẽ là nguyên liệu độc đáo cho món bánh dầy của “xứ cọ”. Ảnh : Internet
"Coconut" sticky rice cake:After being stewed, the glutinous rice palm will turn a beautiful yellow color and will be soft and chewy. In many regions, this type of glutinous rice palm can be used to make sticky rice cakes. After being stewed until golden brown, the glutinous rice palm will be peeled off and pounded to become a unique ingredient for the sticky rice cakes of the “palm land”. Photo: Internet
Dưa cọ. Quả cọ ngoài làm ỏm thì còn có thể làm dưa. Khi đến mùa cọ các bà các chị còn chọn những quả cùi dày, béo rồi mang cạo sạch vỏ đem làm dưa. Dưa cọ có vị mặn của muối, vị ngậy béo bùi bùi của cọ, có thể ăn cùng với cơm hoặc ăn chơi đều rất ngon. Ảnh: Internet
Palm melon:In addition to being used as a pickle, palm fruit can also be used as a pickle. When palm fruit season comes, women choose the fruits with thick, fatty flesh, then scrape off the skin and make pickles. Palm fruit pickles have a salty taste of salt and a rich, fatty taste of palm fruit. They can be eaten with rice or as a snack, both are delicious. Photo: Internet
Cơm nắm lá cọ. Đây là món ăn quen thuộc của người dân vùng Tây Bắc mỗi mùa cọ đến. Lá cọ đem về hơ qua lửa cho mềm, lau sạch rồi nắm với cơm được nấu bằng những loại gạo mới thu hoạch, vừa thơm, vừa dẻo. Từng nắm cơm với những viền sọc được tạo hình từ lá cọ đượm thơm mùi gạo quê quyện với hương của lá cọ, chấm với muối vừng lạc hay sườn lợn rang muối mới thấy hết được vị ngon, ngai ngái của lá cọ không nơi nào có được của món ăn dân dã này. Ảnh: Internet
Palm leaf rice balls:This is a familiar dish of the people of the Northwest region every palm season. Palm leaves are brought home, heated over a fire to soften, wiped clean, then rolled with rice cooked with newly harvested rice, both fragrant and sticky. Each rice ball with striped edges shaped from palm leaves is imbued with the fragrant smell of country rice mixed with the scent of palm leaves, dipped in sesame salt and peanuts or salt-roasted pork ribs to fully experience the delicious, fragrant taste of palm leaves that cannot be found anywhere else in this rustic dish. Photo: Internet


Pear Flower

(Synthetic)

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
5 delicious dishes made from palm fruits and leaves
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO