The fishing village is busy with the season of processing anchovies for export.

Viet Hung February 1, 2018 10:22

(Baonghean.vn) - Every year, fishermen in Quynh Luu go out to sea and catch a lot of anchovies, so the fish processing and drying industry in the area is also bustling, especially at the end of the year.

Những ngày cận Tết, cơ sở chế biến cá trỏng của gia đình chị Nguyễn Thị Hương ở xã Quỳnh Thuận phải huy động hơn 50 công nhân đến làm việc. Do có đơn đặt hàng dày kín nên công nhân ở đây đang tích cực hong sấy, phơi cá, kể cả làm tăng ca vào ban đêm. Ảnh: Việt Hùng
In the days leading up to the Lunar New Year, Ms. Nguyen Thi Huong's family's anchovy processing facility in Quynh Thuan commune had to mobilize more than 50 workers to work due to heavy orders; workers dried and exposed fish, working overtime at night. Photo: Viet Hung


Những khay cá trỏng tươi đang được công nhân chuẩn bị cho vào lò hấp chín để mang đi phơi khô. Ảnh: Việt Hùng
Workers are preparing trays of fresh anchovies to be steamed and dried. Photo: Viet Hung

Những lò hấp chín cá được xây bằng khuôn bê tông cao, bên trong là nước nóng hơn 100 độ C liên tục sôi; từng khay cá sẽ được thả xuống để làm chín. Ảnh: Việt Hùng
The fish steamers are built with tall concrete molds, inside of which is hot water of over 100 degrees Celsius continuously boiling; each tray of fish will be dropped into the mold to cook. Photo: Viet Hung

Công nhân vận chuyển ra bãi đất trống để phơi sấy, theo chị Nguyễn Thị Hoa - một công nhân cho biết, thời tiết nắng ráo thì cá được phơi trong 2 ngày; hiện thời tiết đang lạnh, độ ẩm cao nên phải phơi  3 - 4 ngày. Ảnh: Việt Hùng
The dried fish processing facility of Mr. Tran Van Thanh in Quynh Long commune is also busy processing anchovies. At this time, he has mobilized about 80 workers. According to Ms. Nguyen Thi Hoa - a worker, in sunny weather, the fish are dried for 2 days; currently the weather is cold and the humidity is high, so it takes 3-4 days. Photo: Viet Hung


Anh Thành cho biết, cơ sở của anh mỗi năm thu mua khoảng 1.300 -1.500 tấn cá trỏng tươi, sau khi sơ chế phơi khô, sản lượng còn lại khoảng 500 - 700 tấn. Cá trỏng khô được xuất khẩu sang Trung Quốc với giá 34.000 đồng/kg.
Mr. Thanh said that his facility purchases about 1,300 - 1,500 tons of fresh anchovies each year. After preliminary processing and drying, the remaining output is about 500 - 700 tons. Dried anchovies are exported to China at a price of 34,000 VND/kg. "Anchovies are processed the most in March and from July to December. Especially in the last 2 months of the year, we purchase about 200 tons of fresh fish, processing about 80 tons of dried fish for export." Mr. Thanh shared. Photo: Viet Hung


Vào dịp Tết, do lượng hàng lớn nên nhiều cơ sở chế biến cá trỏng khô huy động hàng trăm công nhân địa phương làm việc liên tục; mức lương công nhân trung bình từ 4 - 5 triệu đồng/tháng. Ảnh: Việt Hùng
Quynh Luu district currently has 5 facilities for processing and drying anchovies. In 2017, the total output of fresh anchovies exploited was more than 4,000 tons, of which more than 2,000 tons were processed and exported to the Chinese and Malaysian markets, with a revenue of tens of billions of VND. During Tet, due to the large volume of goods, many dried anchovies processing facilities mobilized hundreds of local workers to work continuously; the average salary of workers was from 4 to 5 million VND/month. Photo: Viet Hung

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
The fishing village is busy with the season of processing anchovies for export.
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO