Cover pulling and molasses cooking season for Tet in Nghe An

Huy Thu DNUM_BGZABZCABJ 15:37

(Baonghean.vn) - At the end of the Lunar New Year, sugarcane growing localities in the province are entering the season of squeezing sugarcane to make molasses. To have liters of sweet molasses to supply the Tet market, farmers also have to work very hard.

Những ngày này, người dân  ở các huyện có truyền thống trồng mía nấu mật như Tân Kỳ, Nghĩa Đàn, Đô Lương, Thanh Chương…đang đẩy mạnh công việc thu hoạch mía.
These days, people in districts with a tradition of growing sugarcane to make molasses such as Tan Ky, Nghia Dan, Do Luong, Thanh Chuong, etc. are stepping up the work of harvesting sugarcane and making molasses. Photo: Huy Thu
Ngày xưa, ép mía bằng che tốn khá nhiều công sức, mùa che mật kéo dài mấy tháng, nay ép mía bằng máy, đỡ vất vả hơn. Tuy nhiên, ở một vài nơi, do lượng mía ít, một số gia đình vẫn dùng che ép mía thủ công, do trâu kéo
In the past, pressing sugarcane with covers was quite laborious, and the honey-covering season lasted several months. Now, pressing sugarcane with machines is less laborious. However, in some places, due to the small amount of sugarcane, some families still use covers to press sugarcane manually, pulled by buffalo. Photo: Huy Thu
Ở những làng trồng mía, không phải gia đình nào cũng sắm máy ép công suất lớn, do đó đến mùa mía, mọi người thường đưa mía đi ép ở các hộ có máy và dẫn đến việc “quá tải”, phải chờ đợi nhau, có khi cả ngày mới ép được mía

After being pressed, the sugarcane juice is “strained” and poured into a pan to make molasses. In the photo: People in Hamlet 1, Thanh Duong Commune, Thanh Chuong District are preparing to make molasses. Photo: Huy Thu

Mỗi lò nấu mật thường có 2 – 3 chảo lớn, mỗi chảo nấu được khoảng 15 - 17  lít mật. Ảnh: Huy Thư
Each honey stove usually has 2-3 large pans, each pan can cook about 15-17 liters of honey. Photo: Huy Thu
Trong quá trình nấu mật, tạp chất trong nước mía sẽ  kết tủa và nổi lên trên chảo. Người nấu sử dùng 1 cái vợt làm bằng vải thưa hay màn tuyn để vớt tạp chất này, càng siêng vớt thì mật càng “đẹp”.
During the process of cooking molasses, impurities in the sugarcane juice will precipitate and float on the pan. The molasses cook often uses a sieve made of thin cloth or tulle to remove these impurities. The more diligently they remove them, the more "beautiful" the molasses will be. Photo: Huy Thu
Công việc chặt mía, ép mía, nấu mật diễn ra liên tục, khiến nhiều người mệt mỏi phải nằm nghỉ ngay trên đống bã mía.  Ảnh: Huy Thư
The work of cutting sugarcane, pressing sugarcane, and cooking molasses takes place continuously, making many people tired and having to lie down to rest right on the pile of sugarcane bagasse. Photo: Huy Thu
8.Khi mật sôi, trong chảo mật sẽ được bỏ thêm 1 cái lồng để “nhốt” mật, tránh mật  trào ra ngoài. Ảnh: Huy Thư
When the honey boils, a cage will be added to the pan to "lock" the honey, preventing it from spilling out. Photo: Huy Thu
9.Sau 4 - 5 tiếng đồng hồ, nấu to lửa, chảo mật sẽ vơi cạn và chuyển dần sang màu vàng sánh là công việc nấu mật đã thành công. Muốn có mật già hay mật non, người nấu sẽ tùy vào sở tích mà mà thêm hay bớt lửa.
After 4 - 5 hours, cook on high heat, the pan of honey will dry up and gradually turn golden brown, which means the honey cooking is successful. To have old or young honey, the cook will depend on their preference to increase or decrease the heat. Photo: Huy Thu
Đến làng mật mía dịp này, thơm lừng mùi mật, mọi người sẽ được chiêu đãi món sắn chấm mật hay bánh khô chấm mật, dân dã mà ấn tượng. Ảnh: Huy Thư
Coming to the molasses village on this occasion, with the fragrant smell of molasses, everyone will be treated to cassava dipped in molasses or dried cakes dipped in molasses, rustic yet impressive. Photo: Huy Thu
Tuy không còn cảnh cả làng đêm đêm chong đèn dắt trâu kéo che, ép mía, nhưng công việc trồng mía nấu mật ngày nay cũng lắm công phu. Ảnh: Huy Thư
Although the scene of the whole village no longer lights up at night, leading buffaloes to pull covers and squeeze sugarcane, the work of growing sugarcane to make molasses today is still very elaborate. Photo: Huy Thu
Theo ông Nguyễn Sỹ Toàn ở xã Thanh Dương, huyện Thanh Chương, trồng mía, nấu mật khá vất vả nhưng cũng kiếm được khoảng 6 triệu/sào/năm. Trong ảnh: Người dân đi che mật, chở cả mật lẫn bã mía về nhà.
Mr. Nguyen Sy Toan in Thanh Duong commune, Thanh Chuong district said that his family grows 1 hectare of sugarcane, and during the molasses season, working all day and all night is normal. Growing sugarcane and cooking molasses is quite hard work but still earns about 6 million VND/sao/year. In the photo: People cover the molasses, transport both molasses and sugarcane bagasse home. Photo: Huy Thu

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Cover pulling and molasses cooking season for Tet in Nghe An
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO