Irresistible specialties of Cua Lo

DNUM_BAZAGZCABH 15:31

(Baonghean.vn) – Cua Lo is not only famous for its blue sea and white sand, but also attracts tourists with many famous specialties. Currently, Cua Lo has 4 recognized collective brands.

Hiện nay, toàn thị xã có 62 hộ dân sản xuất, chế biến cá thu nướng cới tổng sản lượng hơn 600 tấn/năm. Trong đó có tới 23 hộ có sản lượng chế biến đạt trên 10 tấn/năm, tổng doanh thu từ sản xuất và kinh doanh cá thu nướng là hơn 100 tỷ đồng/năm. Mới đây, sản phẩm cá thu nướng Cửa Lò đã được trao chứng nhận nhãn hiệu tập thể. Trong ảnh : nướng cá thu tại khối Hải Giang 2, phường Nghi Hải, TX Cửa Lò. Ảnh : Quang An
Currently, the whole town has 62 households producing and processing grilled mackerel with a total output of more than 600 tons/year. Of which, 23 households have a processing output of more than 10 tons/year, the total revenue from producing and trading grilled mackerel is more than 100 billion VND/year. Recently, Cua Lo grilled mackerel products have been awarded a collective trademark certificate. In the photo: grilled mackerel at Hai Giang 2 block, Nghi Hai ward, Cua Lo town. Photo: Quang An.
Nguyên liệu để làm ra sản phẩm cá thu nướng được lựa chọn rất kĩ càng là loại cá thu trắng tươi ngon có trọng lượng bình quân từ 2kg/con trở lên. Đánh bắt ở các ngư trường Hoàng Sa, Trường Sa. Ảnh: Quang An
The raw materials to make grilled mackerel products are carefully selected from fresh white mackerel with an average weight of 2kg/fish or more, caught in the fishing grounds of Hoang Sa and Truong Sa. Photo: Quang An.
Hiện nay, toàn thị xã có 62 hộ dân sản xuất, chế biến cá thu nướng cới tổng sản lượng hơn 600 tấn/năm. Trong đó có tới 23 hộ có sản lượng chế biến đạt trên 10 tấn/năm, tổng doanh thu từ sản xuất và kinh doanh cá thu nướng là hơn 100 tỷ đồng/năm. Mới đây, sản phẩm cá thu nướng Cửa Lò đã được trao chứng nhận nhãn hiệu tập thể. Trong ảnh : nướng cá thu tại khối Hải Giang 2, phường Nghi Hải, TX Cửa Lò. Ảnh : Quang An
Grilled mackerel from Cua Lo is carefully packaged and vacuum-sealed before being sold on the market. Currently, grilled mackerel production is mainly concentrated in Nghi Hai ward (83% of output), the rest in Nghi Thuy ward (17% of output). However, in Nghi Thuy, households mainly produce during the tourist season (13/20 households), bringing in significant income. Photo: Quang An
 Làng nghề chế biến nước mắm Hải Giang 1, TH Cửa Lò có 70 hộ chuyên sản xuất nước mắm cốt cá cơm truyền thống,  bình quân mỗi năm sản xuất khoảng 450.000 lít nước mắm các loại. Nước mắm ở đây được Cục Sở hữu trí tuệ - Bộ Khoa học Công nghệ công nhận nhãn hiệu tập thể vào ngày 18/2/2016. Ảnh: Quang An
The fish sauce processing village of Hai Giang 1, Nghi Hai, Cua Lo Town has 70 households specializing in producing traditional anchovy fish sauce, producing an average of about 450,000 liters of various types of fish sauce each year. The fish sauce here was recognized as a collective trademark by the Department of Intellectual Property - Ministry of Science and Technology on February 18, 2016. Photo: Quang An
Nước mắm chín theo ánh nắng mặt trời, do vậy cứ vào độ tháng 4, tháng 5 người dân Hải Giang 1 bắt đầu muối cá do mùa này nắng to, cá chín thơm tự nhiên, cho ra những chum nước mắm ngon có độ đạm cao, màu vàng cánh gián, càng để lâu càng ngọt. Ảnh : Quang An
Fish sauce ripens under the sunlight, so every April and May, people in Hai Giang 1 start salting fish because this season has strong sunlight, the fish ripens naturally, producing jars of delicious fish sauce with high protein content, amber color, the longer it is kept, the sweeter it becomes. Photo: Quang An
Làng nghề chế biến và bảo quản hải sản tại khối 6, Nghi Tân, Cửa Lò được công nhận nhãn hiệu tập thể vào ngày 16/7/2014. Tại đây có 24 cơ sở sản xuất, chế biến hải sản phục vụ cho thị trường. Trong ảnh : Tôm nõn là một trong những hải sản thơm ngon và giá thành cao nhất được sản xuất ở đây. Hiện bán với giá  500.000 - 700.000 đồng/kg. Ảnh : Quang An
The seafood processing and preservation craft village in Block 6, Nghi Tan, Cua Lo was recognized as a collective trademark on July 16, 2014. There are 24 seafood production and processing establishments serving the market. In the photo: Shrimp is one of the most delicious and expensive seafood produced here, sold at 500,000 - 700,000 VND/kg. Photo: Quang An
Làng nghề chế biến hải sản khối 7, Nghi Thủy, TX Cửa Lò được công nhận nhãn hiệu tập thể vào ngày 25/11/2016. Hiện làng nghề có gần 100 hộ chế biến hải sản, chiếm trên 50% tổng số hộ. Trong ảnh: Khách du lịch tới các hộ dân tại khối 7, Nghi Thủy để trực tiếp mua các loại hải sản. Ảnh: Quang An
The seafood processing village in Block 7, Nghi Thuy, Cua Lo town was recognized as a collective trademark on November 25, 2016. Currently, the village has nearly 100 seafood processing households, accounting for over 50% of the total number of households. In the photo: Tourists visit and buy seafood at the village in Block 7, Nghi Thuy. Photo: Quang An

Quang An

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Irresistible specialties of Cua Lo
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO