Outstanding winter products of Western Nghe An

December 30, 2015 15:15

(Baonghean.vn) - During the cold season, people in the highlands choose and store typical products to withstand the harsh weather. These things have now become specialties, always attractive and inviting to tourists from near and far.

Ở vùng trung tâm các huyện vùng cao (Kỳ Sơn, Tương Dương, Quế Phong) thường có những khhu vực chuyên bán các loại sản vật của địa phương. Những sản vật này không chỉ hấp dẫn người dân trong vùng mà người xuôi lên công tác, hành khách qua đường đều ghé mua.
In the center of the highland districts of Ky Son, Tuong Duong, Que Phong, along the national highway, there are often places that specialize in selling local products. Many people from the lowlands come to work and passersby stop by to buy. In the photo is a taro selling place in Muong Xen town (Ky Son).
Tại các thị trấn vùng cao, có một số gia đình chuyên bán các loại sản vật địa phương, trong đó nhiều mặt hàng là đặc sản.
Some families specialize in selling local products, such as: pickled bamboo shoots, garlic, pickled chili...
Qủa ớt là sản vật của đồng bào Mông, có vị cay đậm, hương nồng, dùng làm gia vị và rất thích hợp trong những ngày đông giá rét.
"Chili" (a fruit the size of a chopstick) is a product of the Mong people. It has a strong spicy taste and strong aroma. It is used as a spice and is very suitable for cold winter days.
Qủa mắc khẻn, cũng là một thứ gia vị đặc biệt, có mùi thơm và vị cay, được ví là
Mac khen fruit is a spice with a characteristic aroma and spicy taste, known as "wild pepper".
Rau cải Mông luôn là thứ được người dân vùng cao ưu tiên chọn lựa trong mùa đông. Thứ rau này cũng luôn được nhiều khách miền xuôi  tìm mua mỗi khi có dịp.
Mong people's mustard greens are always the first choice of people in the highlands in the winter. This vegetable is a kind of vegetable that Mong people themselves have preserved and grown on the mountain slopes. It is very sweet and is sought after by many customers from the lowlands.
Trong những ngày giá lạnh, có món khoai sọ hầm xương hoặc xắt thành từng miếng, dùng mỡ rán vàng ăn với cơm có tác dụng giữ nhiệt tốt. Đó là cách chế biến khá phổ biến ở vùng cao.
On cold days, there is a dish of mountain taro stewed with bones or cut into pieces, fried in fat to retain heat well. This is a common way of cooking in the highlands.
Ngày mưa lạnh, món sâu măng cũng được nhiều người ưa dùng.
In the meter tubes are bamboo worms that people find in the forest. On cold rainy days, bamboo worms are also a popular dish.
Mùa măng rừng đã hết nhưng măng vẫn còn được giữ lại bằng cách muối và ướp. Măng muối, ướp có vị chua, cộng thêm với vị cay, nồng của ớt và tỏi cũng là món ăn hấp dẫn trong ngày lạnh.
Bamboo shoot season is over but bamboo shoots are still preserved by being pickled with chili and garlic, an attractive dish on cold days.
Măng rừng còn có một cách bảo quản nữa là phơi khô, cất trữ cẩn thận. Măng khô thường được dùng để hầm xương hoặc nấu thịt, món ăn khá phổ biến trong ngày tết.
Another way to preserve bamboo shoots is to dry them and store them carefully. Dried bamboo shoots are often used to make bone soup or cooked with meat, stir-fried with vermicelli... a popular dish during Tet.
Từ lâu, cơm lam được biết đến là món đặc sản của vùng cao. Nhu cầu thưởng thức ngày một lớn nên cơm lam đang được bày bán tại nhiều nhà hàng ở các huyện vùng cao.
Bamboo rice of ethnic minorities has long been known as a specialty dish. The demand for it is increasing day by day, so bamboo rice is sold in many restaurants in the highland districts.
Bò giàng cũng là thứ đặc sản đang được nhiều người ưa chuộng và đang vươn ra khắp thị trường trong và ngoài tỉnh.
Beef jerky (hanging in the kitchen) is a popular specialty, reaching out to markets both inside and outside the province.
Lạp xường, loại thực phẩm được bà con vùng cao ưa chuộng trong mùa đông.
Chinese sausage, a food rich in fat, keeps the body warm and is popular among highlanders in winter.
Mật ong cũng là thứ đặc sản được bà con cất trữ, là vị thuốc dùng để chữa trị ho, cảm trong mùa lạnh.
Honey is also a specialty that people store and is a medicine used to treat coughs and colds in the cold season.
Nếp rẫy dẻo thơm là thứ được lựa chọn hàng ngày. Nếp được dùng để hông xôi, nấu rượu và gói bánh.
Sticky and fragrant upland sticky rice is the daily choice, used to steam sticky rice, make wine and wrap cakes. On holidays and village festivals, upland sticky rice is indispensable.

Ho Phuong - Tuong Anh

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Outstanding winter products of Western Nghe An
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO