Does chocolate really make you smarter?
(Baonghean.vn) - A recent study claims that chocolate can improve cognitive ability, prevent heart attacks and help you lose weight. However, digging a little deeper, it seems that chocolate does not have such real effects.
![]() |
Does chocolate really make you smarter, thinner and healthier? |
Increase intelligence
A study of nearly 1,000 people from New York found that chocolate has an impact on brain function, contributing to increased cognitive ability.
However, the conclusions of the study are ambiguous. It is possible that there is confusion here because intelligent people tend to like chocolate, not that chocolate makes people intelligent.
Helps lose weight
There were several studies in 2015 that showed that chocolate does indeed help with weight loss. However, the news that was spread in the media was actually inaccurate.
Scientist John Bohannon conducted a real-life experiment where some people ate chocolate and some didn't. The results were so surprising that John Bohannon had to say something miraculous happened when those who ate chocolate lost weight and the rest didn't.
Prevent strokes and heart attacks
Đã có rất nhiều phân tích chỉ ra sô cô la có chức năng trên. Tuy nhiên, 1 phân tích năm 2012 ở 37.103 người đàn ông Thụy Điển cho thấy rằng tỷ lệ đột quỵ ở nam giới tuổi trung niên và lớn tuổi kiêng ăn sô cô la thấp hơn 17% so với những người ăn nhiều sô cô la, mặc dù đã kiểm soát các yếu tố khác. Và ăn nhiều sô cô la chắc chắn là một trong những cách dễ nhất dẫn đến thừa cân.
Cải thiện sức khỏe
Nghiên cứu tại đại học California San Diego cho thấy sô cô la có thể hoạt động như một loại thuốc tăng cường hoạt động - cho đến khi bạn nhìn vào các chỉ số chi tiết.
Nghiên cứu năm 2011 về một hợp chất gọi là epicatechin có trong sô cô la, trên loài chuột chỉ ra rằng Epicatechin cải thiện đáng kể sức chịu đựng của con chuột trong khi nó chạy trên một máy chạy bộ.
Tuy nhiên, hiệu quả trên người chưa được kiểm chứng và có thể bị đảo ngược. Hoặc chí ít thì chỉ có sô cô la đen có tác dụng tốt như vậy, bởi epicatechin đã bị phá hủy trong quá trình làm sô cô la sữa.
Thanh Hiền
(Theo The Guardian)
RELATED NEWS |
---|