Growing hydroponic vegetables to eat without washing

DNUM_CDZAJZCABG 14:50

The hydroponic vegetable farm of nearly 1 hectare of Mr. Phan Tuan Linh's family (37 years old, Da Lat Lam Dong) yields up to 15 crops each year. The products are very clean and do not need to be washed.

Gia đình anh Linh đang trồng 7 loại xà lách chủ lực theo phương pháp thủy canh.
Mr. Linh's family is growing 7 main types of lettuce using hydroponics.
Nhiều loại rau khác như hành lá, rau cải, rau thơm... cũng đang được gieo trồng tại trang trại này.
Many other vegetables such as green onions, mustard greens, herbs... are also being grown on this farm.
Khác với lối canh tác truyền thống, các loại rau thủy canh trước khi đem ra gieo trồng phải được ươm trong những giá thể chứa xơ dừa xay nhuyễn cho nảy mầm.
Unlike traditional farming, hydroponic vegetables must be incubated in a substrate containing crushed coconut fiber before being planted.
Khi cây con phát triển 3-4 lá non sẽ trồng vào giàn được tạo thành từ những thanh nhựa được thiết kế đặc biệt cho nước chảy bên trong cách mặt đất ít nhất 70 cm để cách ly hoàn toàn với mầm bệnh xuất hiện từ trong đất.
When the seedlings develop 3-4 young leaves, they will be planted in a trellis made of specially designed plastic bars for water to flow inside at least 70 cm above the ground to completely isolate them from pathogens that appear in the soil.
Tỷ lệ sống của các loại rau thủy canh khi đem ra trồng là tuyệt đối. Khi cây rau bén rễ sẽ bám vào những thanh nhựa này, hút chất dinh dưỡng từ nước.
The survival rate of hydroponic vegetables when planted is absolute. When the vegetable plants take root, they will cling to these plastic bars, absorbing nutrients from the water.
Rau thủy canh phát triển rất nhanh do được cung cấp đầy đủ các chất dinh dưỡng, môi trường trong nhà kính được điều chỉnh nhiệt độ hết sức lý tưởng.
Hydroponic vegetables grow very quickly because they are provided with adequate nutrients and the greenhouse environment is controlled at an ideal temperature.
Chất dinh dưỡng trong nước được phân chia đều nên các loại rau thủy canh phát triển gần như “mười cây như một”, đều tăm tắp.
Nutrients in the water are evenly distributed so hydroponic vegetables grow almost "ten plants as one", in rows.
Anh Phan Tuấn Linh cho biết, rau thủy canh trồng trên giá thể đến 25 ngày tuổi thì thu hoạch.
Mr. Phan Tuan Linh said that hydroponic vegetables grown on substrate can be harvested after 25 days.
Cứ như vậy, mỗi năm với phương pháp trồng rau mới này, nhà vườn có thể trồng tối đa là 15 vụ, trong khi lối canh tác truyền thống chỉ sản xuất 3-4 vụ.
Like that, each year with this new vegetable growing method, gardeners can grow up to 15 crops, while traditional farming only produces 3-4 crops.
Toàn bộ mặt đất được tráng xi măng sạch sẽ nhằm cách ly hoàn toàn với các mầm bệnh tiềm ẩn trong đất và đảm bảo vệ sinh môi trường khi sản xuất. Hệ thống nhà kính được thiết kế cao ráo, thoáng mát tạo điều kiện tốt nhất cho rau thủy canh sinh trưởng và phát triển.
The entire ground is covered with clean cement to completely isolate potential pathogens in the soil and ensure environmental hygiene during production. The greenhouse system is designed to be high and airy, creating the best conditions for hydroponic vegetables to grow and develop.
Do được trồng cách ly hoàn toàn với mặt đất và môi trường bên ngoài nên rau thủy canh hầu như không bị bệnh, nhà vườn không phải dùng các loại thuốc hóa học để phòng trừ sâu bệnh. Trong nông trại rau thủy canh này còn được giăng rất nhiều bẫy để bắt các loại ruồi, muỗi, kiến...
Because they are grown completely isolated from the ground and the outside environment, hydroponic vegetables are almost disease-free, and gardeners do not have to use chemicals to prevent pests. In this hydroponic vegetable farm, there are also many traps to catch flies, mosquitoes, ants, etc.
Rau được trồng theo phương pháp thủy canh đều có một đặc biểm chung là cho chất lượng rất cao, sản phẩm tươi non, để được lâu vì thu hoạch luôn cả bộ gốc.
Vegetables grown using hydroponics have one thing in common: they are of very high quality, fresh, and can be stored for a long time because the whole root system is harvested.
Hiện nay, tất cả các loại rau sạch được trồng theo phương pháp thủy canh này đang được gia đình anh Linh bán với giá 35.000-45.000 đồng/kg. Sắp tới anh sẽ mở một quầy cung cấp rau sạch cho người dân TP Đà Lạt.
Currently, all types of clean vegetables grown using this hydroponic method are being sold by Mr. Linh's family at 35,000-45,000 VND/kg. In the near future, he will open a stall to provide clean vegetables to the people of Da Lat City.
Nông trại cũng mở cửa cho du khách vào tham quan miễn phí.  Nhiều người đến thăm mô hình này thường bẻ từng lá rau ăn thử ngay tại vườn một cách ngon lành mà không cần phải rửa qua nước sạch.
The farm is also open to visitors for free. Many visitors often pick off each leaf of vegetable and eat it right in the garden without having to wash it with clean water.
Thị trường tiêu thụ rau là siêu thị, nhà hàng tại Đà Lạt và TP.HCM.
Vegetable consumption markets are supermarkets and restaurants in Da Lat and Ho Chi Minh City.

According to Zing.vn

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Growing hydroponic vegetables to eat without washing
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO