Vietnam has 10 types of wild vegetables that are 'exorbitantly expensive', even with money you may not be able to buy them.

DNUM_AGZBAZCACA 15:44

These are all wild vegetables but are being sold on the market at exorbitant prices, and city dwellers are competing to buy them.

1. Rau thối: Rau thối còn được gọi là pắc nam (theo tiếng Thái) mọc dại ở những cánh rừng vùng Tây Bắc. Loại rau này có mùi hương rất khó chịu nhưng nếu ai ăn quen thì sẽ bị
1. Rotten vegetables:Rotten vegetable is also called pac nam (in Thai) and grows wild in the fields.Northwest forestThis vegetable has a very unpleasant smell, but if you get used to it, you will become "addicted".
Loại rau này xuất hiện vào tháng 3 - 4 hằng năm, bà con dân tộc gọi đây là “lộc trời” mà thiên nhiên ban tặng. Bây giờ rau thối trở thành đặc sản, được nhiều người lùng mua với giá 65.000 đồng - 90.000 đồng/kg.
This vegetable appears in March - April every year, ethnic people call it "heaven's gift" that nature bestows. Now rotten vegetables have becomespecialty,is sought after by many people at the price of 65,000 - 90,000 VND/kg.
2. Rau dớn: Rau dớn trông khá giống với dương xỉ. Chúng mọc nhiều ở các vùng núi rừng, ven bờ sông, suối. Rau dớn có thể làm nhiều món dân dã như rau dớn xào tỏi, rau dớn luộc...
2. Fern:Ferns look quite similar to ferns. They grow in many mountainous areas, along rivers and streams. Ferns can be used to make many rustic dishes such as stir-fried ferns with garlic, boiled ferns...
Hiện rau dớn đã trở thành thực đơn trong nhiều nhà hàng sang trọng, giá không hề rẻ, khoảng 200.000 đồng một kg
Currently, fern has become a menu in many luxury restaurants, the price is not cheap, about 200,000 VND/kg.
3. Rau càng cua: Ngày xưa rau càng cua chỉ là loài cỏ dại thông thường, không có giá trị và thường nhổ vứt đi. Tuy nhiên, những năm gần đây, nhiều người bắt đầu biết đến công dụng tuyệt vời của rau càng cua và thường xuyên sử dụng loại rau này trong các bữa ăn.
3. Watercress:In the past, water spinach was just a common weed, had no value and was often pulled out and thrown away. However, in recent years, many people have begun to know the wonderful uses of water spinach and often use this vegetable in their meals.
Rau càng cua có giá đắt đỏ ngang thịt, khoảng 70.000 – 110.000 đồng/kg
Watercress is as expensive as meat, about 70,000 - 110,000 VND/kg.
4. Rau tiến vua: hay còn gọi là rau cần biển, rau câu, rau cần khô hay rau công sôi là loại rau thường chỉ mọc ở vùng ven biển miền Trung.
4. Royal vegetables:Also known as sea celery, seaweed, dried celery or water spinach, this is a vegetable that usually only grows in the coastal areas of Central Vietnam.
Trên thị trường, rau tiến vua được bán dưới nhiều hình thức khác nhau như rau tươi, rau khô hoặc được muối chua… Giá loại rau này dao động từ 300.000 đồng - 500.000/kg. Nếu không vào mùa, khan hàng, rau tiến vua có giá lên tới cả triệu đồng 1kg.
In the market, rau tien vua is sold in many different forms such as fresh, dried or pickled vegetables... The price of this vegetable ranges from 300,000 - 500,000 VND/kg. If it is not in season and there is a shortage, rau tien vua can cost up to a million VND/kg.
5. Rau bò khai: là loại rau xuất hiện nhiều ở một số tỉnh vùng núi phía Bắc, điển hình như Lạng Sơn. Khi ăn, chúng có mùi hơi
5. Watercress:This type of vegetable appears a lot in some northern mountainous provinces, typically Lang Son. When eaten, it has a slightly "pungent" smell, as its name suggests. Therefore, before processing, people often have to crush the leaves to reduce the smell.
Rau bò khai được bán ở vỉa hè Hà Nội với giá 50.000 đồng/kg. Khách mua rau về chỉ cần tước qua, bỏ đi phần già, vò, rửa kỹ để bớt mùi khai là có thể chế biến được.
Rau bo khai is sold on the sidewalks of Hanoi for 50,000 VND/kg. Customers who buy the vegetable just need to peel it, remove the old parts, knead and wash it thoroughly to reduce the smell and then they can process it.
6. Rau sắng: Rau sắng thường mọc trong rừng sâu, trên những vách núi cao và cây mọc trên vách núi cao thì tuổi đời cây càng cao chất lượng rau càng ngon ngọt lạ thường.
6. Watercress:Rau sang usually grows in deep forests, on high cliffs and the older the tree grows, the more delicious and sweet the vegetable is.
Loại rau này được bán trên thị trường với giá khá cao, động từ 120.000 đồng – 200.000 đồng/kg tùy thời điểm. Đặc biệt, rau sắng chùa Hương nổi tiếng có khi còn lên tới hàng triệu đồng một ký.
This vegetable is sold on the market at a fairly high price, ranging from 120,000 - 200,000 VND/kg depending on the time. In particular, the famous Huong Pagoda rau sang can sometimes cost up to millions of VND/kg.
7. Rau lủi: Rau lủi là một trong những loại rau rừng mọc tự nhiên hoặc được trồng ở miền núi cao ở Gia Lai - Tây Nguyên. Đặc biệt là giờ đây, loại rau này đã trở thành món khoái khẩu được nhiều người tìm mua.
7. Watercress:Rau lui is one of the wild vegetables that grow naturally or are grown in the highlands of Gia Lai - Central Highlands. Especially now, this vegetable has becomefavorite dishmany people looking to buy
Rau lủi có thể chế biến thành nhiều món ngon như xào tỏi, nấu canh với tôm hoặc luộc lên chấm với nước mắm, được đánh giá là rất tốt cho sức khỏe.
Water spinach can be made into many delicious dishes such as stir-fried with garlic, cooked in soup with shrimp or boiled and dipped in fish sauce, which is considered very good for health.
8. Rau đắng biển: Loại rau này mọc trong các kênh mương, suối, cửa sông, đầm lầy hoặc những bãi biển đầy cát. Giá của loại rau này có lúc lên tới 95.000 đồng/kg.
8. Sea bitter vegetables:This vegetable grows in canals, streams, estuaries, swamps or sandy beaches. The price of this vegetable can sometimes reach up to 95,000 VND/kg.
9. Rau mầm đá: Rau mầm đá chỉ phát triển ở những vùng có khí hậu lạnh, trên các vùng núi cao phía Bắc, đặc biệt là ở Sa Pa (Lào Cai).
9. Stone sprouts:Stone sprouts only grow in cold climates, in the high mountains of the North, especially in Sa Pa (Lao Cai).
Cây mầm đá khá to, nặng từ 1 - 2kg. Loại rau này có giá trung bình từ 50.000 đồng đến vài trăm nghìn 1 kg.
Stone sprouts are quite large, weighing from 1 - 2 kg. This vegetable costs from 50,000 VND to several hundred thousand VND per kg.
10. Lá lồm: Lá lồm hay còn gọi là lá nồm, lá giang là đặc sản của người Mường ở Hòa Bình, chế biến được nhiều món ăn ngon, trong đó có thịt trâu nấu lá lồm. Giá của loại lá này là 100 nghìn đồng/kg.
10. Lom leaves:Lom leaves, also known as nom leaves or giang leaves, are a specialty of the Muong people in Hoa Binh. They can be used to make many delicious dishes, including buffalo meat cooked with lom leaves. The price of this type of leaf is 100,000 VND/kg.

According to Vietnamnet.vn
Copy Link

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Vietnam has 10 types of wild vegetables that are 'exorbitantly expensive', even with money you may not be able to buy them.
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO