10 Useful Things to Know About Japanese Dining

October 10, 2016 20:06

You will have the opportunity to eat at restaurants or have meals with Japanese friends when traveling in this country. Below are 10 things to know about their dining culture.

Hầu hết nhà hàng ở Nhật Bản đều trưng bày những đĩa thức ăn mẫu bằng nhựa, tượng trưng cho các món trong menu. Điều này giúp bạn dễ chọn món, đồng thời hình dung được món ăn thực tế trông thế nào. Ảnh: Sugoroku.osaka.
Most restaurants in Japan display plastic food samples representing the menu items. This makes it easier to choose your food and gives you an idea of ​​what the actual dish will look like. Photo: Sugoroku.osaka.
Máy bán thức ăn tự động rất phổ biến. Nhiều quán ăn nhỏ thường đặt một chiếc máy như vậy ở trước cửa để khách hàng lựa chọn. Những gì bạn cần làm là bấm nút, trả tiền và mang vé tới cho nhân viên phục vụ. Ảnh: Miyazaki-restaurant.
Vending machines are very popular. Many small restaurants usually have one in front of their doors for customers to choose from. All you have to do is press the button, pay and bring the ticket to the waiter. Photo: Miyazaki-restaurant.
Người Nhật sẵn sàng xếp hàng dài chỉ để vào một quán ăn ngon, dù xung quanh có nhiều nhà hàng khác. Ảnh: Lifeofaminion.
Japanese people are willing to wait in long lines just to get into a good restaurant, even if there are many other restaurants nearby. Photo: Lifeofaminion.
Bạn có thể phải cởi giày khi vào nhà hàng. Ở nhiều nơi, nhân viên phục vụ sẽ nhắc nhở khách hàng để giày bên ngoài. Nhưng nếu không có người nhắc, hãy để ý xung quanh và cách thiết kế của mặt sàn (cao hơn một bậc) khi vừa bước vào bên trong. Ảnh:Ameblo.jp.
You may be asked to take off your shoes when entering a restaurant. In many places, the waiter will remind you to leave your shoes outside. But if no one does, be aware of your surroundings and the design of the floor (which is one step higher) when you first enter. Photo: Ameblo.jp.
Đừng ngạc nhiên nếu nhà hàng có trang bị một chiếc giỏ để khách hàng đặt túi xách, vật dụng. Những chiếc giỏ này thường được đặt ngay dưới gầm bàn hoặc sau lưng ghế, giúp thực khách không bị vướng víu khi ăn. Ảnh: Beau-p.
Don’t be surprised if the restaurant has a basket for customers to put their bags and belongings. These baskets are usually placed right under the table or behind the chair, helping diners not to get tangled up while eating. Photo: Beau-p.
Trước khi ăn, các nhân viên phục vụ sẽ đặt trên bàn một chiếc khăn ướt (oshibori). Sẽ lịch sự hơn nếu bạn lau tay ngay khi chúng được mang ra, nhưng nên nhớ loại khăn này không được dùng để lau mặt hay cổ. Ảnh: Hatsuhanatei.
Before eating, the waiters will place a wet towel (oshibori) on the table. It is polite to wipe your hands as soon as it is brought out, but remember that this type of towel should not be used to wipe your face or neck. Photo: Hatsuhanatei.
Đồ uống sẽ được phục vụ trước, trong lúc thực khách chờ món ăn. Người bản xứ thường nói kanpai (cạn ly) để mời bạn bè trước khi uống. Ảnh: Reservation/Yahoo.
Drinks are served first while diners wait for their food. Locals often say kanpai (cheers) to their friends before drinking. Photo: Reservation/Yahoo.
Người Nhật thường gọi nhiều món và cùng ăn chung trong một bữa ăn. Đây là phong tục thường thấy ở các quốc gia châu Á nói chung. Ảnh: Mamari.
Japanese people often order many dishes and eat them together in one meal. This is a common custom in Asian countries in general. Photo: Mamari.
Cũng giống như cách gọi món ăn, người Nhật góp tiền để cùng thanh toán cho bữa ăn. Ngoài ra, họ cũng thường xuyên tính tiền theo cách xoay vòng. Ảnh: Withnews.
Just like ordering food, Japanese people chip in to pay for the meal. They also often calculate the bill in a round-robin manner. Photo: Withnews.
Để lại tiền tip (boa) được xem là một hành động thô lỗ, thậm chí xúc phạm đối với người Nhật Bản. Với người bản xứ, nói câu cảm ơn vì bữa ăn (arigatou gozaimasu) là cách tốt nhất để khách hàng thể hiện sự trân trọng đối với nhà hàng. Ảnh: D.hatena.
Leaving a tip is considered rude, even insulting, to the Japanese. For the locals, saying “thank you for the meal” (arigatou gozaimasu) is the best way for customers to show their appreciation to the restaurant. Photo: D.hatena.

According to Zing

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
10 Useful Things to Know About Japanese Dining
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO