6 cooking habits that can easily cause cancer

Lam Tung - Ngoc Anh January 12, 2019 13:45

(Baonghean.vn) - Besides worrying about buying "dirty" food, incorrect cooking habits also significantly affect the health of family members... If you still keep the following cooking habits, then give them up today, because they can increase the risk of cancer...

Một số người có thói quen chiên, rán thực phẩm trong chảo dầu bốc khói với suy nghĩ dầu nóng sẽ làm món ăn ngon hơn.Tuy nhiên, khi dầu ăn bị bốc khói tức là nhiệt độ lúc đó của dầu đã trên 200 độ C… Nhiệt độ cao không những phá hủy tác dụng chống oxy hóa của dầu và các thành phần dinh dưỡng trong thực phẩm mà còn sản sinh ra peroxide tác nhân gây ung thư.
Some people have the habit of frying food in a pan of smoking oil, thinking that hot oil will make the food taste better. However, when cooking oil smokes, it means that the temperature of the oil is over 200 degrees Celsius... High temperatures not only destroy the antioxidant effect of the oil and the nutritional components in the food, but also produce peroxide, a carcinogen.
Nhiều người tiếc không đổ dầu đã qua chế biến đi mà tiếp tục dùng để chiên, xào các thực phẩm khác. Đây là một sai lầm rất nghiêm trọng bởi dầu khi chế biến ở nhiệt độ cao sẽ sinh ra axit béo chuyển hóa và sản phẩm oxy hóa lipid, nếu tiếp tục chịu nhiệt độ cao lần nữa sẽ sinh ra chất gây ung thư… Tốt nhất nên bỏ dầu đã qua chế biến để đảm bảo sức khỏe cho bạn và gia đình.
Many people regret not throwing away the processed oil but continue to use it to fry other foods. This is a very serious mistake because oil when processed at high temperatures will produce trans fatty acids and lipid oxidation products, if it continues to be exposed to high temperatures again, it will produce carcinogens… It is best to throw away the processed oil to ensure the health of you and your family.
Nhiều người vì tiết kiệm thời gian hoặc thấy nồi còn sạch nên sau khi nấu xong món ăn trước, không rửa sạch nồi mà tiếp tục nấu món khác. Nhìn bằng cảm quan nồi có vẻ sạch nhưng thực tế trên bề mặt còn bám mỡ và thức ăn sót lại. Mỡ và thức ăn thừa này nếu qua chế biến ở nhiệt độ cao một lần nữa có thể sinh ra benzopyrene - là chất gây nên bệnh ung thư.
Many people, in order to save time, or because the pot is still clean, do not clean the pot after cooking the previous dish and continue cooking another dish. The pot may look clean, but in fact, there is still grease and leftover food on the surface. This grease and leftover food, if processed at high temperatures, can again produce benzopyrene - a substance that causes cancer.
Bất kỳ món ăn nào, nếu nấu quá lâu, rồi lại đun  đi đun lại nhiều lần trước khi ăn sẽ làm  thực phẩm bị biến chất - chất carbohydrates kết hợp với chất béo có thể sản xuất ra chất gây ung thư… Đặc biệt là việc nấu các món canh kéo dài, những món ninh nhiều tiếng đồng hồ, không chỉ phá vỡ nhiều loại vitamin trong thực phẩm mà còn làm tăng hàm lượng các chất độc hại lên ở mức cao hơn.
Any dish, if cooked for too long on the stove, or reheated many times before eating, will cause the food to deteriorate - producing carbohydrates that combine with fat to produce carcinogens... Especially cooking vegetables and tubers for a long time, dishes that are simmered for many hours not only break down many vitamins in the food but also increase the content of toxic substances to a higher level.
Việc dùng chung một chiếc thớt để chế biến thực phẩm sống, chín và rau củ là sai lầm phổ biến mà nhiều bà nội trợ thường mắc phải. Trên thực tế, thói quen này hết sức tai hại, bởi thực phẩm sống luôn chứa nhiều vi khuẩn và ký sinh trùng; cho dù rửa thớt bằng nước rửa bát rồi để khô cũng không làm sạch hoàn toàn. Chính vì thế, khi dùng thớt chung sẽ làm đồ ăn chín bị nhiễm khuẩn, ăn vào dễ sinh bệnh.
Using the same cutting board to prepare raw and cooked foods and vegetables is a common mistake that many housewives make. In fact, this habit is extremely harmful, because raw foods always contain a lot of bacteria and parasites; even washing the cutting board with dishwashing liquid and letting it dry does not completely clean it. Therefore, when using the same cutting board, cooked foods will be contaminated with bacteria, making it easy to get sick.
Nhiều người có thói quen tắt ngay máy hút mùi sau khi nấu ăn xong mà không biết rằng, trong nhà bếp vẫn còn lưu lại một lượng khí thải chưa bị hút hết do máy cần thời gian nhất định để đạt hiệu quả tối đa. Chính lượng khí thải luẩn quẩn trong nhà góp phần tạo nên bệnh ung thư… Tốt nhất là sau khi nấu ăn xong 3-5 phút hãy tắt máy hút mùi để đảm bảo khí thải được hút hết ra ngoài.
Many people have the habit of turning off the range hood immediately after cooking, not knowing that there is still a certain amount of exhaust gas that has not been completely sucked out in the kitchen because the machine needs a certain amount of time to reach maximum efficiency. It is the amount of exhaust gas circulating in the house that contributes to cancer... It is best to turn off the range hood 3-5 minutes after cooking to ensure that all the exhaust gas is sucked out.

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
6 cooking habits that can easily cause cancer
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO