Unique and popular ham dishes you can try this Tet holiday

Grassland January 20, 2019 20:00

Ham is a familiar dish in the Tet reunion meal. Besides the popular pork ham or beef ham, there are some unique ham dishes that are equally attractive to try this Tet.

Giò hoa: Sở dĩ gọi là giò hoa vì cách sắp xếp các nguyên liệu trong miếng giò rất đẹp mắt, tựa như bông hoa vậy. Vẫn là món giò truyền thống, nhưng giò hoa được biến tấu bắt mắt và lạ miệng hơn. Ảnh: Phunutoday.
Flower ham: The reason it is called flower ham is because the way the ingredients are arranged in the ham is very beautiful, like a flower. It is still a traditional ham, but the flower ham is transformed to be more eye-catching and unique. Photo: Phunutoday

Mâm cúng sẽ cuốn hút hơn với đĩa giò hoa rực rỡ này. Với biến tấu của món giò độc lạ này, thực khách sẽ không hề bị ngán. Ảnh: CuonNroll.
The offering tray will be more attractive with this colorful flower ham dish. With this unique ham variation, diners will not be bored. Photo: CuonNroll

Giò hoa có hình thức bắt mắt, miếng giò nhỏ gọn, điểm xuyết nhiều màu sắc từ các nguyên liệu như thịt lợn, trứng muối, cà rốt, mộc nhĩ. Ngoài ra, giò hoa còn có các thành phần như tai lợn, trứng gà tươi, chút rượu trắng, hành, các gia vị và lá chuối. Giò hoa không chỉ đẹp mà còn thơm ngon, nhiều vị lạ miệng, vừa mềm nhưng vẫn giòn sần sật.
The flower ham has an eye-catching appearance, small and compact pieces, dotted with many colors from ingredients such as pork, salted eggs, carrots, and wood ear mushrooms. In addition, the flower ham also has ingredients such as pig ears, fresh chicken eggs, a little white wine, onions, spices, and banana leaves. The flower ham is not only beautiful but also delicious, with many unique flavors, soft but still crunchy.

Giò ngựa: Nếu giò lụa, giò bò là những món ăn đã có từ lâu thì giò ngựa mới chỉ xuất hiện vài năm trở lại đây, từ các hộ gia đình buôn ngựa ở miền Bắc. Giò ngựa ngày càng được làm nhiều hơn để phục vụ cho dịp Tết.
Horse ham: While pork ham and beef ham are dishes that have been around for a long time, horse ham has only appeared in recent years, from horse-trading households in the North. Horse ham is increasingly made to serve the Tet holiday.

Giò ngựa khi thưởng thức có vị ngọt lạ miệng, giò nạc nhưng không bị dai mà vẫn mềm. Điều này có được nhờ vào nguyên liệu chính là thịt ngựa nạc, không gân, ít mỡ. Ngoài thịt ngựa, giò còn có thêm chút thịt mỡ lợn để tránh bị khô.
Horse ham has a sweet and unique taste, lean but not tough and still soft. This is thanks to the main ingredient being lean horse meat, no tendons, little fat. In addition to horse meat, the ham also has a little bit of pork fat to avoid dryness.

Giò đà điểu: So với những loại giò ngựa, giò me, giò đà điểu tương đối mới mẻ. Nó được làm từ nguyên liệu chính là thịt đà điểu. Món giò hấp dẫn này có hình thức gần tương tự giò me, hương vị có chút giống như giò bò nhưng lạ miệng hơn.
Ostrich ham: Compared to horse ham and pork sausage, ostrich ham is relatively new. It is made from the main ingredient of ostrich meat. This attractive ham has a similar appearance to pork sausage, the taste is a bit like beef ham but more exotic.

Giò đà điểu được nhiều người tìm mua không chỉ bởi hương vị thơm giòn, không ngấy, dễ ăn mà còn bởi lợi ích của thịt đà điểu. Thịt đà điểu sạch, chứa nhiều dinh dưỡng và đặc biệt là mỡ không no.
Ostrich ham is sought after by many people not only because of its crispy, fragrant, not greasy, easy-to-eat flavor but also because of the benefits of ostrich meat. Ostrich meat is clean, contains many nutrients and especially unsaturated fat.

Món giò chả cá hồi mới xuất hiện trên thị trường tết những năm gần đây. Món ăn này được làm công phu hơn giò chả truyền thống vì nguyên liệu cá cần được sơ chế tỉ mỉ, cầu kì hơn.
Salmon ham has recently appeared on the Tet market. This dish is more elaborate than traditional ham because the fish needs to be prepared more meticulously and elaborately.

Nguyên liệu cho món giò chả độc đáo này chính là cá hồi ở Sapa. Để đảm bảo độ tươi của cá, chúng tôi phải cố gắng mang cá sống về cơ sở sản xuất, lọc cá rồi thái hột lựu, trộn với thịt lợn xay, định hình khuôn, sau đó mang hấp, khi thịt vừa chín tới thơm ngậy là được.
The main ingredient for this unique ham dish is salmon from Sapa. To ensure the freshness of the fish, we have to try to bring the live fish back to the production facility, filter the fish, dice it, mix it with ground pork, shape it into a mold, then steam it until the meat is just cooked and fragrant.
According to kienthuc.net.vn
Copy Link

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Unique and popular ham dishes you can try this Tet holiday
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO