Phu Thanh vermicelli village bustles during Tet

Viet Hung DNUM_ADZABZCABI 00:03

(Baonghean.vn) - Near Tet, Phu Thanh vermicelli village, Quynh Hau commune (Quynh Luu) is always busy with production work; every day people make about 25 tons of rice vermicelli to serve the market.

Nghề chế biến gạo được du nhập vào địa phương từ những năm 1980, thời đó người dân sản xuất thủ công, nhỏ lẻ. Từ năm 2005 đến nay, các hộ dân đã mạnh dạn đầu tư máy móc sản xuất miến gạo, vừa tiết kiệm được công lao động vừa tăng năng suất và chất lượng. Năm 2012, UBND tỉnh công nhận làng nghề sản xuất miến Phú Thành. Ảnh: Việt Hùng
The rice vermicelli processing industry was introduced to the locality in the 1980s, when people produced it manually and on a small scale. Since 2005, households have boldly invested in rice vermicelli production machinery, saving labor and increasing productivity and quality. In 2012, the provincial People's Committee recognized Phu Thanh vermicelli production village. Photo: Viet Hung

Sau khi được công nhận làng nghề, các hộ dân tiếp tục đầu đầu cơ sở hạ tầng, sắm mới nhiều máy móc hiện đại hơn; do đó chất lượng miến gạo làm ra ngày  dẻo, dai và thơm ngon. Ảnh: Việt Hùng
After being recognized as a craft village, households continued to invest in infrastructure and purchase more modern machinery; therefore, the quality of rice vermicelli produced is increasingly soft, chewy and delicious. Photo: Viet Hung

Chị Nguyễn Thị Hương, một hộ làm miến cho biết, nghề  này được bà con sản xuất quanh năm nhưng sản xuất nhiều nhất là vào những tháng gần Tết; bắt đầu từ tháng 11 dương lịch; mỗi hộ bình quân sản xuất từ 3 - 3,5 tạ gạo. Ảnh: Việt Hùng
Ms. Nguyen Thi Huong, a vermicelli maker, said that this profession is practiced year-round, but the highest production is in the months near Tet; starting from November of the solar calendar; each household produces an average of 3 - 3.5 quintals of rice. Photo: Viet Hung

Nguyên liệu làm miến phải là loại gạo khang dân; để sản xuất miến, người dân phải ngâm gạo trong nước, cho vào máy xay thành bột, sau khi xay xong ủ qua đêm rồi mới cho vào máy cán ra thành phẩm. Ảnh: Việt Hùng
The raw material for making vermicelli must be Khang Dan rice; to produce vermicelli, people must soak the rice in water, put it in a mill to make flour, after grinding it, leave it overnight and then put it in a mill to make the finished product. Photo: Viet Hung

Theo các hộ làm nghề, 100 kg gạo sẽ cho ra 70 - 80 kg miến; khi miến được cán sẽ phơi dưới nắng; khi nhiệt độ thấp bà con dùng quạt trần để hong sấy miến. Ảnh: Việt Hùng
According to the households, 100 kg of rice will produce 70 - 80 kg of vermicelli; when the vermicelli is rolled, it will be dried in the sun; when the temperature is low, people use ceiling fans to dry the vermicelli. Photo: Viet Hung

 Miến gạo sản xuất ra có 2 loại, gồm sợi thẳng và sợi gấp; hiện tại giá miến gạo là 14.000 - 15.000 đồng/kg; mỗi hộ sản xuất từ 3 -3, 5 tấn gạo cho thu nhập từ 350.000 -500.000 đồng. Ảnh: Việt Hùng
There are two types of rice vermicelli produced, including straight and folded vermicelli; currently the price of rice vermicelli is 14,000 - 15,000 VND/kg; each household produces 3 - 3.5 tons of rice for an income of 350,000 - 500,000 VND. Photo: Viet Hung

Toàn xã Quỳnh Hậu hiện có gần 100 hộ sản xuất miến  với 20 -25 tấn miến/ngày, tạo việc làm cho hàng trăm lao động cómức thu nhập cao. Vào dịp Tết, sản phẩm làm ra đều tiêu thụ hết và có đơn đặt hàng từ những nhà buôn trong và ngoài huyện. Ảnh: Việt Hùng
The entire Quynh Hau commune currently has nearly 100 households producing vermicelli with 20-25 tons of vermicelli per day, creating jobs for hundreds of workers with high incomes. During Tet, all products are sold out and there are orders from traders inside and outside the district. Photo: Viet Hung

Gần đây, trong hội chợ giới thiệu các sản phẩm đặc trưng của tỉnh Nghệ An ở thành phố Vinh, sản phẩm miến Phú Thành được chọn tham gia và được khách hàng đánh giá chất lượng. Với sự phát triển của làng nghề, mỗi năm tổng sản lượng miến sản xuất ra đạt 500 - 600 tấn, doanh thu hơn 6,5 tỷ đồng. Ảnh: Việt Hùng
Recently, in the fair introducing typical products of Nghe An province in Vinh city, Phu Thanh vermicelli products were selected to participate and were highly appreciated by customers for their quality. With the development of the craft village, the total vermicelli output each year reaches 500 - 600 tons, with a revenue of more than 6.5 billion VND. Photo: Viet Hung

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Phu Thanh vermicelli village bustles during Tet
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO