Tips for choosing sea fish when water sources are contaminated with mercury

DNUM_CHZAEZCABG 08:11

Listen to nutritionist Anh Nguyen in the UK guide you on how to choose and prepare fish to reduce the risk of metal poisoning from seafood.

Gần đây vấn đề nguồn nước ô nhiễm từ các chất thải của các nhà máy dẫn đến nguồn nước có nồng độ cao các kim loại nặng như crom, chì, thủy ngân. Các loài sinh vật sống trong nước như cá, tôm chịu ảnh hưởng lớn từ sự ô nhiễm này, dẫn đến tích trữ các kim loại nặng trong cơ thể chúng. Con người ăn các loại cá này sẽ gián tiếp nhiễm độc kim loại từ hải sản, đặc biệt trẻ nhỏ là có nguy cơ cao với việc gia tăng tích trữ các kim loại nặng
Recently, the problem of water pollution from waste from factories has led to water sources with high concentrations of heavy metals such as chromium, lead, and mercury. Aquatic organisms such as fish and shrimp are greatly affected by this pollution, leading to the accumulation of heavy metals in their bodies. People who eat these types of fish will be indirectly poisoned by metals from seafood, especially young children are at high risk of increased accumulation of heavy metals.
Trẻ nhỏ ở độ tuổi dưới 5 tuổi gặp nhiều nguy cơ sức khỏe khi nhiễm độc kim loại nặng. Cụ thể: trẻ bị nhiễm độc chì bị giảm IQ, nhiễm độc crom 4 bị ung thư gan và dị ứng ngoài da, nhiễm độc thủy ngân sẽ bị suy gan và suy thận.
Children under 5 years old face many health risks when poisoned by heavy metals. Specifically: children poisoned by lead have reduced IQ, children poisoned by chromium 4 have liver cancer and skin allergies, children poisoned by mercury will have liver failure and kidney failure.

Dù sống trong môi trường nước bị nhiễm độc nhưng theo chuyên gia, nồng độ phân bố kim loại nặng trong cá tươi mới đánh bắt hoặc được ướp lạnh đúng tiêu chuẩn chỉ cố định ở 1 số cơ quan nhất định. Trong khi đó cá lưu trữ lâu ngày hoặc bảo quản không tốt trong quá trình vận chuyển thì kim loại nặng có ở toàn thân cá.
Although living in a contaminated water environment, according to experts, the concentration of heavy metals in freshly caught fish or fish that has been properly refrigerated is only fixed in certain organs. Meanwhile, fish that has been stored for a long time or is not well preserved during transportation have heavy metals throughout the fish's body.
Cá bị nhiễm độc kim loại khó có thể quan sát bằng mắt thường. Nhưng khi lựa chọn cá, chỉ nên chọn những con có kích thước vừa phải. Không nên chọn cá quá to, nhất là đối với cá biển.
Metal poisoning in fish is difficult to observe with the naked eye. But when choosing fish, only choose fish of moderate size. Do not choose fish that are too big, especially for sea fish.
Ngoài ra có thể đánh giá cá tươi hay không bằng cảm quan: mắt cá phải trong và sáng, ít đục; mang cá phải hồng hoặc đỏ; khi ngửi mùi cá vẫn tươi, không có mùi hôi khó chịu; khi lấy tay sờ vào không thấy nhớt và thịt cá còn độ đàn hồi.
In addition, you can evaluate whether the fish is fresh or not by your senses: the fish's eyes must be clear and bright, with little turbidity; the fish's gills must be pink or red; when you smell the fish, it still smells fresh, with no unpleasant odor; when you touch it, it does not feel slimy and the fish meat is still elastic.
Kể cả khi đã chọn được cá tươi, bạn cũng chỉ nên cho bé ăn một số bộ phận nhất định. Nên tránh cho bé ăn những bộ phận sau đây:
Even if you have chosen fresh fish, you should only feed your baby certain parts. Avoid giving your baby the following parts:
Má cá (gần mang cá): Mang cá là nơi chứa nhiều kim loại nặng nhất trong cơ thể con cá, nên loại bỏ toàn bộ mang cá và phần thịt xung quanh kể cả 2 bên má của cá.
Fish cheeks (near the gills): The gills contain the most heavy metals in the fish's body, so remove all the gills and surrounding flesh, including both sides of the fish's cheeks.
Một số loài cá có nhiều mỡ cá, nên loại bỏ mỡ cá và toàn bộ nội tạng cá, nhất là gan cá. Một số cá lớn như cá thu, cá ngừ đại dương, cá đuối, phần gan cá ăn rất ngon, nhưng nguy cơ bị nhiễm độc kim loại rất cao nên tuyệt đối tránh cho các bé. Hơn nữa, các sản phẩm dầu omega-3 chiết suất từ gan cá (fish liver oil) là cũng nên tránh dùng cho các bé dưới 10 tuổi.
Some fish are high in fat, so you should remove the fat and all the fish organs, especially the liver. Some large fish such as mackerel, tuna, and stingray have delicious livers, but the risk of metal poisoning is very high, so they should absolutely be avoided for children. Furthermore, omega-3 oil products extracted from fish liver (fish liver oil) should also be avoided for children under 10 years old.

According to Knowledge.net.vn

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Tips for choosing sea fish when water sources are contaminated with mercury
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO