Ripe persimmon season at the 'heaven's gate' Nghe An

Lu Phu September 11, 2019 17:46

(Baonghean.vn) - Nature has blessed Ky Son with many delicious fruits, including persimmons. This is the main harvest season for this fruit.

The persimmon tree was first planted in 1996, from a project to support the eradication of opium poppies implemented by Ky Son district. Although the persimmon tree is not a native tree, it is very suitable for the climate of this border district. Photo: Lu Phu

Tranh thủ ngày trời nắng ráo người dân vùng cao Kỳ Sơn đang tích cực thu hoạch Hồng về bán cho thương lái. Ảnh: Lữ Phú
Persimmons are grown in many highland communes: Tay Son, Huoi Tu, Muong Long, Nam Can, Na Ngoi... Taking advantage of sunny days, people in the Ky Son highland are actively harvesting persimmons to sell to traders. The harvest season will end in November. Photo: Lu Phu

Người dân vùng cao Kỳ Sơn thu hoạch hồng về bán cho thương lái.
Although only grown on a small scale, with small households having only 3 to 5 trees, large households having from several dozen to several hundred trees, persimmon trees have contributed to creating additional income for the ethnic minorities here, helping people gradually eliminate hunger and sustainably reduce poverty. Photo: Lu Phu

These days, the family of Mrs. Gia Y Va, Huoi Giang 3 village, Tay Son commune, Ky Son district, is actively harvesting persimmons in their garden. Photo: Lu Phu

Hồng được các chị các mẹ gùy đầy bế về nhà. Ảnh: Lữ Phú
To preserve persimmons, women often use baskets to carry them home. Photo: Lu Phu

Hồng ở huyện vùng cao Kỳ Sơn không sử dụng phân bón và chất bảo quản, lúc chín hồng có màu khá đẹp, mọng nước và rất ngon ngọt. Ảnh: Lữ Phú
Persimmons in the highland district of Ky Son do not use fertilizers or preservatives. When ripe, persimmons have a beautiful color, are juicy and very sweet, attracting gourmets.

Hồng được trồng nhiều ở các xã Huồi Tụ, Mường Lống, Nậm Cắn, Nậm Càn, Na Ngoi, và Tây Sơn, vào dịp tháng 8 tháng 9 người dân ở các địa phương này tất bật vào vụ thu hoạch để kịp thời vụ.
This year, persimmons are ripe, so people have to harvest quickly to sell for a good price. Photo: Lu Phu
Để quả Hồng không bị hỏng, thương lái ép giá trong quá trình vận chuyển người dân đã biết cách bảo quản trong các thùng xốp khá cận thận. Ảnh: Lữ Phú
To prevent persimmons from spoiling and traders from forcing down prices during transportation, people have learned to carefully preserve them in Styrofoam boxes. Photo: Lu Phu
Những năm gần đây đầu ra của quả hồng khá ổn định, thương lái tìm vào tận vườn thu mua. Ảnh: Lữ Phú
“With its beautiful color, sweet and soft flavor, and no astringency, persimmons in Ky Son are popular in many markets. This year, it is only the middle of the season, but my family has already sold more than 3 tons of persimmons,” said Mr. Nguyen Duc Lam, a trader with more than 6 years of experience purchasing persimmons in Muong Xen town, Ky Son district. Photo: Lu Phu
Ông Nguyễn Đức Lâm, một thương lái chuyên thu mua Hồng ở thị trấn Mường Xén, cho hay, gia đình ông làm nghề thu mua hồng đã được 5 đến 6 năm nay, với giá từ 10 đến 15 ngàn đồng/kg, mỗi vị ông thu mua hơn 6 tấn quả.
According to many small traders specializing in selling persimmons in Ky Son area, the markets that favor Ky Son persimmons the most are still Hai Phong, Ky Anh and Nghi Xuan districts (Ha Tinh province) and Vinh city. Photo: Lu Phu

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Ripe persimmon season at the 'heaven's gate' Nghe An
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO