Nghe An fishermen process dried seafood for Tet market

Viet Hung January 1, 2019 13:15

(Baonghean.vn) - From fresh squid and fish caught from the sea, Nghe An fishermen have processed them into dried or "one-sun" specialties to supply the Tet market.

Vào tháng cận Tết, nhiều tàu đánh bắt được cá trỏng tươi nên bà con ở làng biển thu mua về chế biến; ngoài xuất khẩu sang thị trường Trung Quốc, cá trỏng còn được chế biến thành món mồi nhậu tiêu thụ mạnh trong dịp Tết. Ảnh: Việt Hùng
In the month before Tet, many fishing boats catch fresh anchovies, so people in the fishing villages buy them for processing; in addition to exporting to the Chinese market, anchovies are also processed into a popular snack during Tet. Photo: Viet Hung

Chị Nguyễn Thị Hoa ở xã Tiến Thủy (Quỳnh Lưu) cho biết: “Để sản phẩm đạt chất lượng, con cá phải tươi. Mỗi ngày, gia đình thuê 3 công nhân cùng chế biến khoảng từ 200 - 250 kg cá trỏng khô. Do được chế biến công phu, giữ được hương vị mặn, ngọt của con cá nên khách hàng đặt mua nhiều vào dịp Tết”. Ảnh: Việt Hùng
Ms. Nguyen Thi Hoa in Tien Thuy commune (Quynh Luu) said: "To have a quality product, the fish must be fresh. Every day, the family hires 3 workers to process about 200 - 250 kg of dried anchovies. Because it is processed elaborately, retaining the salty and sweet taste of the fish, customers order a lot during Tet." Photo: Viet Hung

Sau khi chế biến, cá trỏng được phơi ngoài trời đến khi khô; giá bán từ 120 - 130.000 đồng/kg. Hiện nay, trên địa bàn xã Tiến Thủy có khoảng 20 hộ chế biến cá trỏng khô đặc sản. Những ngày giáp Tết, mỗi ngày bà con tung ra thị trường khoảng từ 2 - 3 tấn cá trỏng khô. Ảnh: Việt Hùng
After processing, the anchovies are dried outdoors until dry, selling for 120,000 - 130,000 VND/kg. Currently, in Tien Thuy commune, there are about 20 households processing the specialty dried anchovies. During the days before Tet, people release about 2 - 3 tons of dried anchovies to the market every day. Photo: Viet Hung

Với bà con làng biển Quỳnh Nghĩa, món cá đù là đặc sản “hút khách” ngày Tết. Cá đù được khai thác từ những còn thuyền gần bờ; sau khi thu mua, người dân rửa sạch bỏ phần đầu, ruột rồi xẻ làm đôi. Sau đó, cá sẽ được ướp các loại gia vị như: đường, ớt cay, tương xay nhuyễn; tùy vào nhu cầu người mua, cá có thể phơi “một nắng” hoặc  3 - 4 nắng mới đóng gói. Ảnh: Việt Hùng
For the people of Quynh Nghia fishing village, the dish of croaker fish is a "customer-attracting" specialty during Tet. The croaker fish is caught from boats near the shore; after purchasing, people clean it, remove the head and intestines, and split it in half. After that, the fish will be marinated with spices such as sugar, hot chili, and pureed soy sauce. Depending on the buyer's needs, the fish can be dried in the sun for "one day" or 3-4 days before being packaged. Photo: Viet Hung

Cá đù sau khi chế biến đóng gói, giá bán từ 250.000 - 300.000 đồng/kg. Do loại cá này khó đánh bắt nên có giá trị, khách hàng phải đặt trước mấy tháng. Ảnh: Việt Hùng
After being processed and packaged, the price of the fish ranges from 250,000 - 300,000 VND/kg. Because this type of fish is difficult to catch and is valuable, customers must order several months in advance. Photo: Viet Hung

Từ nay đến Tết, bà Vân sẽ cung cấp ra thị trường khoảng hơn 10 tấn mực khô, trong đó có 3 tấn dùng để bán Tết. Do mực khó đánh bắt nên giá bán tương đối cao, từ 1,2  - 1,5 triệu đồng loại to, loại vừa 700.000 - 1.000.000 đồng/kg, loại nhỏ 400.000 - 500.000 đồng/kg. Ảnh: Việt Hùng
Near Tet, many dried squid purchasing facilities are bustling with activities to prepare goods for Tet sale. Ms. Nguyen Thi Van, who purchases dried squid in Son Hai commune, said: “Since the 10th lunar month until now, many new ships have been able to catch squid; compared to last year, the amount of squid purchased at this time is less, 6-7 tons/month. After purchasing, 6 workers are mobilized to classify, package, preserve and then export to China.” From now until Tet, Ms. Van will supply the market with about 10 tons of dried squid. Photo: Viet Hung

Nhằm đáp ứng nhu cầu của khách hàng, ngoài các đặc sản khô, người dân còn chế biến mực, cá hố, cá thu  “một nắng”... Theo thống kê, mỗi năm ngư dân Quỳnh Lưu xuất khẩu hơn 4.000 tấn cá hố; hơn 2.000 tấn mực; 2.500 tấn cá trỏng sang thị trường Trung Quốc, Hàn Quốc và hơn 5 triệu lít nước mắm. Ảnh: Việt Hùng
In order to meet customers' needs, in addition to dried specialties, people also process squid, hairtail, "one-sun" mackerel... According to statistics, each year Quynh Luu fishermen export more than 4,000 tons of hairtail, more than 2,000 tons of squid, 2,500 tons of anchovies to the Chinese and Korean markets and more than 5 million liters of fish sauce. Photo: Viet Hung

Vào ngày Tết, những món đặc sản biển “một nắng” được người dân ưa chuộng, làm mồi nhậu nhâm nhi. Trong ảnh: Món cá chỉ vàng khô được chiên vàng thơm ngọt. Ảnh: Việt Hùng
On Tet holiday, seafood specialties are popular among people as snacks. In the photo: Fried dried yellowstripe scad fish with a sweet and fragrant aroma. Photo: Viet Hung

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Nghe An fishermen process dried seafood for Tet market
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO