The secret to making delicious "tongue-aching" fish sauce from people in Nghe An coastal village

Viet Hung DNUM_BDZAIZCABI 19:00

(Baonghean.vn) - People in Quynh Di ward (Hoang Mai town, Nghe An) have a traditional profession of making delicious dried shrimp, famous throughout Nghe An, with a special, unique secret.

Coastal people here have a long-standing profession of hunting clams to make crab sauce. Photo: Viet Hung

Cáy là một loài thuộc họ hàng nhà cua, chúng sinh sống ở bờ mương, ruộng đồng và nhiều nhất là ở sông ngập mặn thuộc các xã ven biển. Mùa cáy sinh trưởng nhiều từ khoảng tháng 6 - 9 dương lịch; đây là dịp người dân tập trung săn bắt. Ảnh: Việt Hùng.
Mussels are a species of crab family, living in concentrated areas of mangrove rivers in coastal communes. Mussels grow a lot from around June to September. Photo: Viet Hung

Để săn cáy, cách truyền thống là dùng cần để câu. Chiếc cần được làm từ cây tre dài khoảng 3 mét, phía đầu ngọn được thắt 1 sợi dây móc dạng vòng rút. Khi phát hiện con mồi, người dân câu vào càng rồi vút lên. Với thao tác trên, bình quân người dân câu được từ 5 – 10 kg cáy/buổi. Ảnh: Việt Hùng.
When the tide in the mangrove rivers goes down, people gather to catch clams, using fishing rods. On average, each person catches 5 - 10 kg of clams per session. Photo: Viet Hung

Sau khi câu cáy về, người dân dùng nước rửa sạch rồi để ráo; sau đó tiến hành tách mai; gỡ gạch ra bát trước khi chế biến ruốc. Ảnh: Việt Hùng.
The clams are brought back, washed, drained, then the shells are separated, and the roe is removed into a bowl before being processed into floss. Photo: Viet Hung.

Những chiếc càng của con cáy được tách riêng để cắt bớt phần gọng cứng; đây là phần có tỷ lệ thịt và chất dinh dưỡng cao khi chế biến món ăn. Ảnh: Việt Hùng.
The crab legs are separated and the hard edges are cut off to make it easier to grind. Photo: Viet Hung.

Ms. Nguyen Thi Minh, a fish sauce maker in Quynh Di, said: "Caught fish are processed into fish sauce with a very simple recipe, but whether it is delicious or not depends on each person's secret; just a little bit of salt or fish sauce is missing and the delicious taste is lost." Photo: Viet Hung


Khi toàn bộ phần thân con cáy được tách ra, công đoạn quan trọng là cối giã nhuyễn, hiện nay hầu như dùng máy để xay. Theo chia sẻ của người dân, khi cáy đã nhuyễn được múc ra chậu, cứ 1 kg cáy sẽ cho khoảng 100 gam (1 lạng) muối trộn đều rồi bịt kín, ủ khoảng 2 – 3 ngày. Sau ủ xong, người dân lắng lấy phần thịt, nước chất, tách phần bã ra rồi tiếp tục phơi 3 tháng ngoài trời cho chín. Ảnh: Việt Hùng.
. Once the entire body of the clam is separated, the important step is to pound it. Currently, most households use a machine to grind it. According to people, when the clams are mashed, they are scooped into a basin, for every 1 kg of clams, add about 100 grams (100 grams) of salt, mix well, then cover tightly and leave for about 2-3 days. After the incubation is complete, the meat and liquid are collected, the residue is separated and then left to dry outside for 3 months until ripe. Photo: Viet Hung

Quỳnh Dị hiện có khoảng trên 20 hộ làm nghề săn bắt, chế biến ruốc cáy. Hiện 1 kg ruốc cáy được bán với giá 250.000 đồng. Tuy đây không phải là nghề chính nhưng giúp cải thiện cuộc sống với mức thu nhập 3 - 5 triệu đồng/hộ/tháng. Việt Hùng
According to local people, to have a delicious fish sauce with a strong salty taste of the sea, the fish sauce must be dried outdoors. Processed purely, without mixing with rice bran or yeast, Quynh Di fish sauce has a unique flavor. Quynh Di currently has about 20 households working in hunting and processing fish sauce. Currently, 1 kg of fish sauce is sold for 250,000 VND. Although this is not the main profession, it helps people have extra income, from 3 - 5 million VND/household/month. Photo: Viet Hung

Ruốc cáy dùng để chấm với rau lang luộc ăn với cơm nóng; khi pha ruốc cáy, tuy theo khẩu vị để cho thêm đường, chanh, ớt cay vào. Nếm thử ruốc cáy sẽ cảm nhận được vị mặn mòi, hăng nồng hòa chút chua thanh của chanh, cái tê tê đầu lưỡi của tỏi và ớt cũng đủ làm ta mê mẩn. Ảnh: Việt Hùng.
Fish sauce is used to dip boiled sweet potato leaves and eat with hot rice; when mixing fish sauce, depending on taste, add sugar, lemon, and chili. The fish sauce at that time is imbued with a salty, strong, aromatic flavor mixed with a bit of sourness from lemon, awakening the tingling sensation on the tip of the tongue thanks to garlic and chili... really attractive. Photo: Viet Hung.

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
The secret to making delicious "tongue-aching" fish sauce from people in Nghe An coastal village
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO