Soft and fragrant rice paper from Nghe An

April 30, 2016 22:27

(Baonghean.vn) - Nghe An has a long history of rice paper making, but it is most famous and produced in districts such as Do Luong and Thanh Chuong. The product is popular with consumers because of its elasticity, toughness and distinctive flavor. Rice paper making brings a stable source of income to the people here.

Nguyên liệu để làm bánh đa nem là gạo tẻ được lựa chọn kỹ lưỡng. Các công đoạn làm bánh không quá phức tạp, nhưng để bánh trắng, ngon, dẻo đáp ứng được khẩu vị của người tiêu dùng cần có kỹ thuật và kinh nghiệm.
The raw material for making rice paper is carefully selected rice. The steps of making the cake are not too complicated, but to make the cake white, delicious, and soft to meet the taste of consumers, it requires technique and experience, the flour must be ground very finely.
Theo anh Nguyễn Thế Qúy xã Cát Văn huyện Thanh Chương thì ban đầu phải nghiền nhỏ gạo, bột gạo đem ngâm nước chừng 3-4 giờ rồi cho vào máy tráng. Sau đó, bánh được rải lên phên tre để phơi. Những ngày nắng hanh, chỉ cần phơi 2 giờ là có thể thu phên.
According to Mr. Nguyen The Quy of Cat Van commune, Thanh Chuong district, at first, the rice must be crushed, the rice flour soaked in water for about 3-4 hours and then put into the machine to spread. After that, the cake is spread on bamboo mats to dry. On dry sunny days, it only takes 2 hours to dry the mats.
Kinh nghiệm của người dân nơi đây là tráng bánh vào buổi sớm để kịp đón nắng, giúp bánh có độ khô vừa phải. Đây cũng là khâu quan trọng nhất quyết định chất lượng sản phẩm. Bánh không đủ nắng sẽ bị ỉu và xỉn màu; còn nếu quá nắng thì sẽ bị giòn gãy.
The experience of the people here is to make the cake early in the morning to catch the sunlight, helping the cake to be moderately dry. This is also the most important step that determines the quality of the product. The cake will be soggy and discolored if it does not get enough sunlight; and if it gets too much sunlight, it will be brittle and broken.
Nghề làm bánh đa nem đã tạo công việc cho không ít lao động trong làng
The rice paper making profession has created jobs for dozens of households in the village.
Mỗi ngày gia đình anh Nguyễn Thế Qúy sản xuất khoảng 1.200 cái phên bánh đa nem; hầu hết được thương lái từ các huyện như Anh Sơn, Đô Lương, Thanh Chương, Nam Đàn về tận nơi thu mua. Làm đến đâu bán hết đến đấy. Giá bán dao động từ 13-15 nghìn đồng/100 bánh, lãi 100 nghìn đồng/1 nghìn bánh.
Every day, Nguyen The Quy's family produces about 1,200 rice paper trays; most of them are purchased by traders from districts such as Anh Son, Do Luong, Thanh Chuong, and Nam Dan. They sell out as soon as they are made. The selling price ranges from 13,000 to 15,000 VND/100 rolls, selling 1,000 rolls yields a profit of 100,000 VND.
Bánh đa nem được làm theo nhiều kiểu dáng khác nhau như tròn hay vuông, được dùng để rán nem hoặc ăn sống.
Rice paper is made in many different shapes such as round or square, used to wrap fried spring rolls or eaten with other dishes.
Bánh đa nem xứ Nghệ có màu trắng vừa phải, mềm, dẻo, mở túi đựng bánh thấy còn thơm mùi gạo. Khi cuộn nem rán, vỏ bánh giòn tan. Bao gói đẹp, chất lượng sản phẩm bảo đảm nên được người tiêu dùng ưa chuộng.
Nghe An spring roll rice paper has a moderate white color, is soft, flexible, and when you open the bag, you can still smell the rice aroma. When rolling fried spring rolls, the rice paper does not tear and is crispy after processing. The packaging is beautiful and the product quality is guaranteed, so it is favored by consumers.

Xuanzang - Thai Hien

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Soft and fragrant rice paper from Nghe An
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO