Crispy and delicious Hon Cau jellyfish salad

April 23, 2016 12:26

(Baonghean.vn) - Hon Cau tourist area in Dien Hai commune of Dien Chau district is imbued with ancient and wild features from many generations. Here, visitors not only know about the delicious and memorable seafood dishes but are also impressed by the unique scenery, full of experiences of fishermen in the jellyfish catching season...

Mùa sứa biển bắt đầu từ tháng 02 đến cuối tháng 03 âm lịch, đây là thời điểm sứa đạt đến độ già và ngon nhất. trong ảnh: Ngư dân xã Diễn Hải chuẩn bị ngư cụ ra khơi

Hon Cau beach is bustling with jellyfish catching season

Sứa sau khi được kéo vào bờ được các tiểu thương thu mua tại chỗ

After being pulled ashore, jellyfish are purchased by traders on the spot. According to Ms. Nguyen Thi Lan, a fisherman in Hamlet 4, Dien Hai Commune, this year has been a good season, with one day she caught 500 kg of jellyfish, and the price of fresh jellyfish sold to traders is 120,000 VND/kg.

Những con sứa được ngư dân kéo về có thể nặng từ 5-10 kg/con . Theo bà con sứa càng già thì chân màu đỏ đậm càng sắn chắc và đat đến độ ngon nhất khi chế biến
Some jellyfish can weigh from 5-10 kg each. According to fishermen, the older the jellyfish, the darker its legs, the firmer and tastier its meat will be.
Trước khi được đưa vào lò tái chế, sứa được cắt thành phần chân và phần con,
Jellyfish are pre-processed and classified into 2 parts (legs and body of jellyfish).before processing
Ông Phạm Văn Thanh-Chủ cơ sở chế biến sứa xóm Hoàng Châu- xẫ Diễn Kim cho biết: Sau khi được cắt thành 2 phần, sứa được đưa vào máy xắt quay từ 8-9 tiếng cho hết nhớt, sau đó được đưa ra rửa sạch, ướp muối 7-10 ngày trước khi bán. C

Mr. Pham Van Thanh - Owner of the jellyfish processing facility in Hoang Chau hamlet - Dien Kim commune said: After preliminary processing and classification, jellyfish are put into a rotating cutting machine for 8-9 hours to remove the slime, then taken out to be washed and salted for 7-10 days before being sold. Every day, he produces about 200 tons of finished products, creating regular jobs.for 5 workers.

Phần thân sứa sau khi được sơ chế tại thành sợi màu trắng trong, đẹp mắt,sản phẩm này được tiêu thụ chủ yếu thị trường nội địa với giá bán 20 ngàn đồng/kg
The jellyfish body after being processed into beautiful, clear white fibers will be consumed mainly in the domestic market, with a selling price of 20,000 VND/kg.
Phần chân sứa được xem là món ăn bổ dưỡng và có giá trị nhất vói giá bán gấp 3 lần sản phẩm thân sứa, sản phẩm chân sứa sau tái chế được các tư thương Diễn Kim xuất khẩu sang Trung Quốc thông qua các tiểu ngạch
Jellyfish legs are considered the most nutritious and valuable dish with a selling price twice as high (nearly 40 thousand VND/kg). Recycled jellyfish legs are exported to China by traders through unofficial channels.
Người dân ven biển chế biến sứa thành nhiều món ăn độc đáo, có thể luộc với nước chè xanh, ăn cùng rau Húng và Cạnh giới kèm mắm tôm đánh gia vị sẽ rất đậm đà và
Coastal people process jellyfish into many unique dishes, can be boiled with green tea, eaten with herbs and shrimp paste, has a characteristic rich flavor and is nutritious.
Đa số các nhà hàng trên vùng du lịch biển Diễn Thành hay Hòn Câu của Diễn Hải đều có thực đơn món mộm sứa. Chị Thủy-Chủ nhà hàng Thủy Đăng khu du lịch biển Diễn Hải cho biết: Để có món mộm sứa ngon phải chọn được sứa sắn chắc, màu trắng, rứa sạch 7-8 lần nước lạnh, sau đó đun nước sôi, đổ sứa vào đánh săn, vớt cho ráo nước, thái nhỏ cà rốt, xoài, tỏi, đường, chanh, lộc thơm trộn đều, cho thêm  tiêu,ớt, lạc, bột bánh đa và thưởng thức.Món mộm sứa có thể ăn kèm món chẻo được làm từ riềng, sả băm nhỏ, mắm tôm trộng ít mật đánh kỹ thành gia vị không thể thiếu trong món ăn đầy hương vị biển này
Most restaurants in the Dien Chau coastal tourist area have jellyfish salad as a specialty. Ms. Thuy - Owner of Thuy Dang Restaurant (Dien Hai coastal tourist area) said: To have a delicious jellyfish salad, you must choose firm, white jellyfish, wash it 7-8 times with cold water, then pour boiling water in and beat it, drain, chop carrots, mango, garlic, sugar, lemon, spices, mix well, add pepper, chili, peanuts, rice paper powder and enjoy.

Luong Mai

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Crispy and delicious Hon Cau jellyfish salad
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO