Nghe An fishing village enters the season of processing anchovies for export

DNUM_ABZBAZCABH 14:35

(Baonghean.vn) - Currently in the anchovy season, people in Quynh Di ward (Hoang Mai town) are concentrating their workforce to process, every day people here export dozens of tons of anchovy to the market.

Từ tháng 9-12 dương lịch, các cơ sở chế biến cá trỏng ở khối Phú Lợi (Quỳnh Dị) hoạt động hết công suất nhằm cung ứng sản phẩm ra thị trường. Ảnh: Việt Hùng
From September to December, fish processing facilities in Phu Loi block (Quynh Di) operate at full capacity to supply products to the market. Because it is the season, each facility mobilizes about 10-15 workers to work, even working overtime in the evening. Photo: Viet Hung
Cá trỏng được ngư dân đánh bắt trên biển, khi về cập cảng được các cơ sở đến tận nơi thu mua về chế biến, hấp sấy. Ảnh: Việt Hùng
The fish are caught by fishermen at sea, and when they arrive at the port, the facilities come to the place to buy them, process them, and steam and dry them. Photo: Viet Hung
Chị Nguyễn Thị Thúy- một cơ sở chế biến cá trỏng trên địa bàn cho biết, hiện đang vào mùa nên mỗi ngày chị thu mua từ 5-7 tấn cá trỏng tươi với giá 15.000 đồng/kg. Sau khi chế biến bằng công nghệ hấp sấy, phơi khô, mỗi ngày chị đóng gói xuất bán ra thị trường từ 3-4 tấn. Ảnh: Việt Hùng
Ms. Nguyen Thi Thuy, owner of a local anchovy processing facility, said that it is currently the season so she buys 5-7 tons of fresh anchovy every day for 15,000 VND/kg. After processing by steaming, drying and sun-drying technology, she packages and sells 3-4 tons to the market every day. Photo: Viet Hung
Anh Phạm Văn Đạt- chủ cơ sở chế biến cá trỏng cho biết, để sản phẩm được thị trường đón nhận thì khâu chọn nguyên liệu là rất quan trọng; do đó cá trỏng phải tươi, không được bảo quản lâu ngày. Khi qua máy hấp sấy phải đảm bảo nhiệt độ phù hợp để con cá vừa khô vừa đảm bảo được chất lượng dinh dưỡng.Anh Phạm Văn Đạt- chủ cơ sở chế biến cá trỏng cho biết, để sản phẩm được thị trường đón nhận thì khâu chọn nguyên liệu là rất quan trọng; do đó cá trỏng phải tươi, không được bảo quản lâu ngày. Khi qua máy hấp sấy phải đảm bảo nhiệt độ phù hợp để con cá vừa khô vừa đảm bảo được chất lượng dinh dưỡng. Ảnh: Việt Hùng
In order for the product to be accepted by the market, the selection of raw materials is very important; therefore, the anchovies must be fresh and not preserved for a long time. When going through the steaming and drying machine, the appropriate temperature must be ensured so that the fish is both dry and ensures nutritional quality. After steaming and drying, workers transport them to the yard to dry in the sun. If the sun is strong, after 1 day they can be collected for packaging. Photo: Viet Hung
Sau khi cá được phơi khô, công nhân cho vào máy tách lọc, loại bỏ phần đầu cá. Cứ 1 tấn cá tươi khi qua chế biến xuất khẩu chỉ còn khoảng 6 tạ. Ảnh: Việt Hùng
After the fish is dried, workers put it into a separator to remove the fish heads. Every ton of fresh fish when processed for export only has about 600 kg left. Photo: Viet Hung
Cá trỏng qua chế biến và đóng gói hoàn tất, giá bán ra thị trường từ 37.000 đồng - 40.000 đồng/kg. Hiện nay, cá trỏng không chỉ cung ứng thị trường nội địa mà còn xuất khẩu ra các nước như Lào, Trung Quốc... Ảnh: Việt Hùng
After being processed and packaged, the market price of anchovies ranges from 37,000 VND to 40,000 VND/kg. Currently, anchovies are not only supplied to the domestic market but also exported to countries such as Laos, China, etc. Photo: Viet Hung
Bà Lê Thị Thùy Trang- cán bộ nông nghiệp phường Quỳnh Dị cho biết, địa phương có nghề truyền thống chế biến thủy hải sản; đặc biệt là chế biến cá trỏng. Hiện nay có 2 hình thức chế biến: hấp sấy cá trỏng xuất khẩu và chế biến cá trỏng thành nước mắm với 1,9 triệu lít/năm. Mỗi năm, nghề chế biến thủy, hải sản ở địa phương cho doanh thu gần 100 tỷ đồng/năm. Ảnh; Việt Hùng

Quynh Di currently has 8 facilities for processing and drying anchovies for export. On average, the output of anchovies for export reaches more than 830 tons per year; in 2017, it is expected to export about 870 tons. Revenue from processing anchovies for export reaches nearly 40 billion VND/year. Photo: Viet Hung

Quỳnh Dị hiện có 8 cơ sở chế biến hấp sấy cá trỏng xuất khẩu. Bình quân mỗi năm, sản lượng cá trỏng xuất khẩu đạt hơn 830 tấn; năm 2017 dự kiến xuất khẩu khoảng hơn 870 tấn. Doanh thu từ chế biến cá trỏng xuất khẩu đạt gần 40 tỷ đồng/năm. Ảnh: Việt Hùng
Ms. Le Thi Thuy Trang - an agricultural officer of Quynh Di ward said that the locality has a traditional profession of processing seafood; especially processing anchovies. Currently, there are two forms of processing: steaming and drying anchovies for export and processing anchovies into fish sauce with 1.9 million liters/year. Each year, the local seafood processing profession brings in nearly 100 billion VND/year in revenue. Photo: Viet Hung

Viet Hung

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Nghe An fishing village enters the season of processing anchovies for export
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO