Arrowroot harvest season at Phu Xai Lai Leng peak

January 9, 2016 17:59

(Baonghean.vn) - Every year, at the end of November and the beginning of December of the lunar calendar, the Economic - Defense Group 4 stationed in Nga Ngoi commune, Ky Son district, Nghe An province often holds a ceremony to process cassava to get raw materials to produce cassava vermicelli. This is the occasion for people to harvest cassava to prepare for the new production season.

Do ngày đầu người dân nhập quá nhiều nên không chỉ người của đơn vị mà bà con khi bán cho Xưởng cũng xắn tay hỗ trợ đơn vị để sản phẩm được gọn gàng
People import dong rieng to the unit.
TRước
The average price of cassava is 2,000 VND/kg. According to many people, cassava is very suitable for Na Ngoi so it has high productivity, with a harvest of 5-7 kg.
Trước khi vào mùa chế biến, củ dong được người dân xã Na Ngoi chở đến nhập cho Xưởng thu mua của đơn vị
The purchase of cassava tubers took place a few days before the launch of production and processing. The cassava products were purchased by the Factory for more than a month. However, in the first days, people sold more than 20 tons. With about 40 hectares in Na Ngoi commune, each year the unit buys nearly 300 tons of cassava tubers for the people, enough raw materials for production for the whole year.

Một củ dong riềng loại lớn có trọng lượng gần 0,5 kg được thu hoạch tại rẫy xã Na Ngoi

A large arrowroot tuber weighing nearly 0.5 kg was harvested at the Na Ngoi commune farm.
Dong riềng được đưa vào máy quay rửa sạch tạp chất và đất bẩn trước khi đưa vào máy cắt
The dong rieng is put into a rotating machine to wash away dirt and impurities; and then cut into small pieces before being put into the grinder.
Củ dong riềng sau công đoạn rửa và sơ chế cắt thành từng mảng nhỏ. Với dây chuyền này, mỗi ngày xưởng chế biến được từ 5-7 tấn củ dong riềng. Để đảm bảo không bị hư hại, đơn vị thông báo lịch để bà con có kế hoạch nhập bán cho đơn vị
After washing and pre-processing, the arrowroot tubers are cut into small pieces. With this production line, the factory can process 5-7 tons of arrowroot tubers per day. To ensure no damage, the unit will notify the schedule so that people can plan to import to the unit.
Dong riềng tiếp tục được đưa vào máy xay để nghiền thành bột nước
The arrowroot tubers are then put into the machine to be ground into a liquid powder.
Miến dong sau khi sản xuất ra được phơi dưới ánh nắng tự nhiên, hàng ngày cán bộ nhân viên thường xuyên kiểm tra và lật để miến được khô đều
After being pressed by the machine, the cellophane noodles are dried under natural sunlight. Every day, staff regularly check and turn the noodles to dry evenly.
Cuối ngày, miến khô thì được đưa về, thu lượm, gói lại để lấy ràn sản xuất lứa khác; bình quân mỗi ngày sản xuất khoảng 5-10 kg miến dong; nếu gặp trời mưa ẩm ướt thì không sản xuất được
On average, on a sunny day, the factory produces about 10 dong vermicelli; on a wet and rainy day, production is not possible.
Mặc dù đã khô nhưng miến vẫn được đưa ra phơi thưởng xuyên trước khi đóng vào bao. Đại diện Đoàn Kinh tế - Quốc phòng 4 cho biết mỗi năm đơn vị sản xuất khoảng 33-35 tấn miến, giá bình quân 70 ngàn đồng/kg
A representative of Economic - Defense Group 4 said that each year the unit produces about 33-35 tons of vermicelli, with an average price of 70,000 VND/kg.
Sản phẩm miến dong hoàn thiện của Đoàn Kinh tế - Quốc phòng 4 được đóng gói mang nhãn hiện
The vermicelli products of Economic - Defense Group 4 are packaged and branded "Phu xai lai leng vermicelli", the name of the highest mountain peak in Ky Son, right where the unit is located.

Nguyen Hai

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Arrowroot harvest season at Phu Xai Lai Leng peak
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO