Society

The Khmu people in Western Nghe An make green rice to celebrate the new rice season.

Dinh Tuan DNUM_CJZAJZCACE 15:36

In addition to popular festivals such as Lunar New Year and Independence Day, the Khmu community in Western Nghe An also has their own holidays. One of the important rituals in the life and culture of the Khmu is the "New Rice Celebration" ceremony.

Vào khoảng tháng 9 – 10 dương lịch hàng năm, khi cây lúa trên nương ngả màu vàng, gia chủ sẽ chọn ngày lành đi lựa chọn những bông lúa nếp chín mẩy, trĩu bông mang về làm cốm
Around September - October of the solar calendar every year, when the rice plants in the fields turn yellow, the Khmu people will choose an auspicious day to go and select ripe, heavy sticky rice flowers to bring home to make green rice flakes to prepare for the new rice festival. Photo: Dinh Tuan
Những bông lúa được chọn để làm cốm là những bông lúa nếp chín mẩy, trĩu bông, hạt to nhất, vỏ hơi lam vàng và hạt chưa chín hết, nếu đã chín hết thì cốm sẽ không thơm
The rice flowers chosen to make green rice flakes are the ripe, heavy-bodied, largest-grained sticky rice flowers, with slightly blue-yellow skin and unripe grains. If they are fully ripe, the green rice flakes will not be fragrant. Photo: Dinh Tuan
Để làm ra mẻ cốm thơm ngon, màu cốm xanh óng, người làm cốm phải trải qua rất nhiều công đoạn thủ công, mỗi một công đoạn cần sự cần mẫn, tỷ mỉ của người làm cốm.
To make a batch of delicious, green green rice flakes, the rice flake maker must go through many manual steps, each step requiring diligence and meticulousness from the rice flake maker. After harvesting the rice, it will be put in a pot to boil until the aroma of young sticky rice is smelled, and the husk has begun to peel off, then it will be put on the stove to dry. Photo: Dinh Tuan
Bà Lữ Thị Lan, người dân tộc Khơ Mú ở bản Xốp Pu, xã Yên Na, huyện Tương Dương cho biết, lễ mừng lúa mới của người dân tộc Khơ Mú được tổ chức với ý nghĩa tạ ơn ông, bà, tổ tiên và các vị thần linh đã phù hộ,
Ms. Lu Thi Lan, a Khmu ethnic person in Xop Pu village, Yen Na commune, Tuong Duong district, said: “The new rice celebration of the Khmu ethnic group is held with the meaning of thanking grandparents, ancestors and gods for protecting and protecting crops from pests, birds, squirrels and wild animals, for a bountiful harvest, a prosperous, full and happy life. Sticky rice made from new sticky rice is indispensable in the offering tray, so every year my family makes new sticky rice to worship our grandparents and ancestors”. In the photo: Ms. Lan is drying the rice after it has been boiled on the kitchen rack. Photo: Dinh Tuan
Lúa sau khi phơi khô sẽ cho vào cối giã cho đến khi tróc vỏ trấu
After drying, the rice will be pounded in a mortar until the husk is removed. Ms. Lu Thi Hien, in Xop Pu village, Yen Na commune, said: "When pounding, do not pound too hard, otherwise the rice will be crushed. To get smooth, green rice grains, when pounding, you must constantly stir the rice from top to bottom so that it is even." Photo: Dinh Tuan
Theo người dân ở đây cho biết tất cả các công đoạn làm cốm đều bằng thủ công, nếu như đưa vào máy xay sát hạt cốm sẽ không mất màu xanh
According to the locals, all the steps of making green rice flakes are done by hand. If the green rice flakes are put into a milling machine, they will lose their green color. Photo: Dinh Tuan
Để có những hạt cốm ưng ý những người phụ nữ dân tộc Khơ Mú phải bỏ ra nhiều thời gian và công sức.
To have satisfactory green rice grains, Kho Mu ethnic women have to spend a lot of time and effort. Photo: Dinh Tuan
The Khmu people make green rice to celebrate the new rice season. Video: Dinh Tuan

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
The Khmu people in Western Nghe An make green rice to celebrate the new rice season.
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO