Banana flower pickled bamboo shoots - a delicacy of Anh Son mountain region

January 19, 2016 05:14

(Baonghean.vn) - When talking about Anh Son specialties, we cannot ignore banana flower pickle. This rustic dish has become a brand that anyone who comes here wants to enjoy.

Nếu nhút Thanh Chương được làm từ quả mít non thì ở Anh Sơn nguyên liệu làm nhút chủ yếu là hoa chuối và măng rừng. Để có được một lọ nhút ngon, khâu chọn nguyên liệu lựa chọn nguyên liệu giữ vai trò quyết định. Hoa chuối được chọn thường là hoa chuối rừng, có màu sắc đẹp mắt.
If Thanh Chuong pickled vegetables are made from young jackfruit, then in Anh Son the main ingredients to make pickled vegetables are banana flowers and wild bamboo shoots.
Để có được một lọ nhút ngon, khâu chọn nguyên liệu lựa chọn nguyên liệu giữ vai trò quyết định. Hoa chuối được chọn thường là hoa chuối rừng, có màu sắc đẹp mắt.
To have a delicious jar of pickled vegetables, the selection of ingredients plays a decisive role. The banana flower chosen is usually wild banana flower, with beautiful color.
 Sau khi đưa vào chum hoặc vại sành, khoảng 2- 3 ngày nhút đã có thể ăn được. Tuy nhiên muốn cho món nhút được ngon và đậm đà, thông thường người ta để khoảng 1 tuần, lúc đó hoa chuối và măng mới ngấm hết các loại gia vị.
After being put into the jar or earthenware pot, the pickled vegetables can be eaten after about 2-3 days. However, to make the pickled vegetables delicious and flavorful, people usually leave them for about a week, so that the banana flowers and bamboo shoots can absorb all the spices.
Hoa chuối sau khi ngâm với nước muối có màu trắng và không còn vị đắng
Banana flowers after being soaked in salt water have a white color and no longer taste bitter.
Món nhút hoa chuối được dùng để ăn sống, làm nộm, xào hoặc nấu canh chua, dù chế biến cách nào cũng ngon và hấp dẫn. Vào mùa đông gió rét, nhút xào thịt ba chỉ nêm ớt, đường ăn với cơm nóng rất ngon. Vị chua của nhút, ngọt của đường, cay cay của ớt, sợi nhút sánh lên quyện lấy mỡ ăn rất ngậy và giòn. Hay chỉ đơn giản, nhút chấm nước mắm tỏi, ăn cơm canh cũng ngon không kém.
Banana flower pickled cucumber can be eaten raw, in salads, stir-fried or cooked in sour soup. No matter how it is prepared, it is delicious and attractive. In the cold winter, pickled cucumber stir-fried with pork belly seasoned with chili and sugar is delicious with hot rice. The sour taste of pickled cucumber, the sweetness of sugar, the spiciness of chili, the sticky pickled cucumber strands mixed with fat make it very rich and crispy. Or simply pickled cucumber dipped in garlic fish sauce, eaten with rice and soup is equally delicious.
Từ một món ngon bình dị, giờ đây nhút hoa chuối Anh Sơn đã trở thành đặc sản, được bày bán gửi đi khắp nơi để làm quà.
From a simple delicacy, Anh Son banana flower pickle has now become a specialty, sold and sent everywhere as gifts.

Xuanzang and Thai Hien

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Banana flower pickled bamboo shoots - a delicacy of Anh Son mountain region
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO