7 types of fish you should limit eating

vov.vn DNUM_CFZADZCABJ 17:22

Fish is very nutritious and is often recommended as an alternative to red meat. However, many types of fish are not necessarily healthy.

Cá thu: Cá thu chứa thủy ngân, không thể bài tiết ra ngoài mà lắng đọng trong cơ thể và có thể gây bệnh. Cá thu Đại Tây Dương được xem là an toàn nhất, người lớn có thể ăn 200g/tháng, trẻ em là 100g/tháng.
Mackerel:Mackerel contains mercury, which cannot be excreted but accumulates in the body and can cause illness. Atlantic mackerel is considered the safest, adults can eat 200g/month, children 100g/month.

Cá ngừ: Cũng chứa rất nhiều thủy ngân, đặc biệt là cá ngừ vây xanh và cá ngừ vây đen. Đối với loại cá này, người lớn chỉ nên ăn 100g/tháng, trẻ em thì khuyến khích không nên ăn.
Tuna:Also contains a lot of mercury, especially bluefin tuna and blackfin tuna. For this type of fish, adults should only eat 100g/month, children are encouraged not to eat.

Cá rô phi: Cá rô phi không chứa nhiều axit béo có lợi có thể làm tăng cholesterol, khiến cơ thể dễ bị dị ứng.
Tilapia:Tilapia does not contain many beneficial fatty acids that can increase cholesterol, making the body susceptible to allergies.

 Cá chình: Do dễ hấp thụ chất thải trong nguồn nước, nên cơ thể cá chình có thể chứa nhiều chất độc hại và thủy ngân. Người lớn có thể ăn 300g cá chình/tháng, trẻ em là 200g/tháng.
Eel:Because eels easily absorb waste in water sources, their bodies can contain many toxic substances and mercury. Adults can eat 300g of eel/month, children 200g/month.

Cá tuyết: Tương tự các loài kể trên cá tuyết chứa 1 lượng lớn thủy ngân. Người lớn chỉ nên ăn 200g/tháng, trẻ em là 100g/tháng.
Cod:Similar to the above species, cod contains a large amount of mercury. Adults should only eat 200g/month, children 100g/month.

Cá sáp dầu: Loại cá này chứa gempylotoxin, một loại độc tố không thể chuyển hóa, tuy không gây hại nhiều nhưng có thể gây ra chứng khó tiêu. Bạn có thể chiên hoặc nướng để làm giảm lượng gempylotoxin trong cá. Những người mắc bệnh đường tiêu hóa thì không nên ăn món này.
Wagtail fish:This fish contains gempylotoxin, a non-metabolizable toxin that is not harmful but can cause indigestion. You can fry or grill the fish to reduce the amount of gempylotoxin in it. People with digestive problems should not eat this dish.

Cá nóc: Đã có rất nhiều vụ ăn cá nóc dẫn đến tử vong. Độc tố tập trung nhiều ở gan, thận, tụy, cơ quan sinh sản, mắt, mang, da, máu của cá. Thịt cá nóc không có độc tố nhưng khi đánh bắt, chế biến hoặc cá ươn, bị dập nát, độc tố ngấm vào thịt...
Puffer fish:There have been many cases of death from eating puffer fish. The toxin is concentrated in the liver, kidneys, pancreas, reproductive organs, eyes, gills, skin, and blood of the fish. Puffer fish meat does not contain toxins, but when caught, processed, or the fish is spoiled or crushed, the toxins seep into the meat...

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
7 types of fish you should limit eating
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO