Unique Turkish dog head cake

DNUM_CGZAJZCABG 10:04

(Baonghean.vn) - With a rustic, simple name, dog head cake is an indispensable dish in holidays, New Year, and engagements of the Tho people in Western Nghe An.

Nguyên liệu không thể thiếu để làm nên bánh đầu chó là gạo nếp ngon, dẻo, lá ngà, lạt giang để gói. Điều đặc biệt là bánh này không cần nhân như bánh chưng bánh tét. Cách làm thì dễ nhưng nguyên liệu thị rất khó tìm. Lá ngà hay còn gọi là lá cây chổi đót hiện nay rất hiếm, chúng thường sống trong rừng nơi gần bờ khe bờ suối, triền núi, nhiều người muốn làm đã phải đưa cây về nhà trồng.
Ivory leaves, also known as broom leaves, are one of the ingredients used to wrap dog head cakes. They are very rare nowadays. They often grow in forests, near streams, and mountain slopes. Many people who often make dog head cakes have to bring the plants home to grow.
2.Nguyên liệu gồm có gạo nếp, lá Ngà, lạt Giang. Gạo nếp vo kỹ, bỏ thêm muối, còn  lá Ngà được chọn những lá đẹp, không rách, không sâu. Tiếp đó phải được rửa thật sạch để ráo.
Ingredients for wrapping the cake include sticky rice, ivy leaves, and giang strings. Wash the sticky rice thoroughly, add salt, and choose ivy leaves that are beautiful, not torn, not wormy, wash thoroughly, and drain.
Nguyên liệu sau khi làm sạch, gạo được vo kỹ bỏ thêm một ít muối rồi để thật ráo. Mỗi chiếc bánh được gói bằng hai lá, xếp thành hình phễu rồi đổ gạo vào. Việc cho gạo vào nhiều hay ít cũng phải được lường trước sao cho hợp lý, nếu cho gạo vào nhiều quá thì khi nấu hạt gạo nở ra bị chèn ép bánh sẽ nứt lá hoặc không chín được, cho ít quá thì bánh nhăn nheo không sức sống.  Sau đó dùng tay nén chặt rồi khéo léo cuộn lá có đầu giống hình đầu con chó và lấy lạt buộc chặt.
The rice is washed thoroughly, a little salt is added, and then drained. Each cake is wrapped in 2 leaves, arranged in a funnel shape, and then the rice is poured in. The amount of rice added must be anticipated appropriately. If too much rice is added, the rice grains will expand and be compressed when cooked, causing the cake to crack or not cook. If too little is added, the cake will be wrinkled and lifeless. Then, use your hands to press firmly, then skillfully roll the leaves so that the tip resembles a dog's head and tie it tightly with string.
3.Việc cuốn chiếc lá sao cho giống hình đầu con chó là một việc thoạt nhìn rất đơn giản. Bên ngoài nhìn những động tác đều đơn giản, nhẹ nhàng nhưng những em bé Thổ muốn học gói bánh đầu chó phải học gói trực tiếp từ người lớn và gói hàng chục cái mới quen tay
Rolling the leaves to resemble a dog's head seems simple at first glance, but only for experienced adults who are "used to it". In the photo, the children are sitting with their mothers and grandmothers practicing wrapping the cakes, the family atmosphere is warm and cozy.
Sau khi gói xong, bánh được cho  nước  vào nuồi nấu khoảng 2-3 tiếng, rồi vớt ra để ráo
After wrapping, the cake is put in water and cooked for about 2-3 hours, then taken out to drain.
Để càng nguội thì bánh ăn càng ngon và thơm. Trong các dịp đặc biệt bánh được dọn ra ăn kèm với thịt, dưa chua ngon tuyệt vời. Thông thường bánh được dọn ra trong các dịp lễ tết, đám hỏi. Không chỉ thế bánh còn được dùng làm quà cho trẻ em.
The colder the cake is, the more delicious and fragrant it is. On special occasions (holidays, weddings), the cake is served with meat and pickles. The cake is also used as a gift for children.
Một em bé

Thai people have the custom of wrapping croissant cakes as a symbol of health and prosperity, while the Tho people use dogs as a symbol of loyalty and closeness... Not just a simple dish, dog head cakes represent love, connection, and mutual support.

Truong Hien

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Unique Turkish dog head cake
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO