Bustling fish grilling profession in Quynh beach

Viet Hung DNUM_ADZAIZCABI 14:29

(Baonghean.vn) - From the fresh catch of fish, people in the coastal village of Quynh Luu have many ways to process them to preserve and increase their value, including grilling fish.

Khoảng độ từ tháng 2 đến tháng 10 âm lịch, những hộ làm nghề nướng cá Quỳnh Lưu hoạt động liên tục bởi thời điểm này cá được mùa. Mỗi lần tàu cập bến, người dân thu mua hàng tấn cá các loại về cấp đông rồi nướng bán dần. Ảnh: Việt Hùng
From February to October of the lunar calendar, Quynh Luu fish grilling households operate continuously because this is the time when fish are in season. Every time a ship docks, people buy tons of fish of all kinds, freeze them, and grill them to sell gradually throughout the year. Photo: Viet Hung

Chị Hồ Thị Nguyệt ở xóm 2, xã Quỳnh Nghĩa làm nghề nướng cá khoảng 10 năm nay cho biết: Cá được thu mua tại bến Lạch Quèn, có khi phải mua ở Quỳnh Phương (TX. Hoàng Mai) về trữ dần để nướng. Tùy vào đơn hàng đặt trước, mỗi ngày chị nướng từ 2 - 3 tạ cá. Ảnh: Việt Hùng
Ms. Ho Thi Nguyet in Hamlet 2, Quynh Nghia Commune, who has been grilling fish for about 10 years, said: Fish are purchased at Lach Quen Wharf, sometimes they have to be purchased in Quynh Phuong (Hoang Mai Town). Photo: Viet Hung

Trước khi cho lên lò than nướng, cá được làm và rửa sạch; đối với cá loại to thì dùng dao rạch một bên thân cá cho nhanh chín. Ảnh: Việt Hùng
Before being put on the charcoal grill, the fish is cleaned and washed. Large fish are usually slit on one side of the body to cook faster. Photo: Viet Hung

Theo các hộ làm nghề nướng cá, mỗi hộ gia đình nướng từ 1 - 3 tạ cá mỗi ngày để cung cấp cho thị trường trong và tỉnh. Trong ảnh: Cá được sắp xếp lên vỉ sắt chuẩn bị nướng. Ảnh: Việt Hùng
According to the households, each household grills 100-300 kg of fish per day to supply the domestic and provincial markets. In the photo: Fish are arranged on an iron grill ready to be grilled. Photo: Viet Hung

Bà Nguyễn Thị Lan ở xã Tiến Thủy cho biết:
Ms. Nguyen Thi Lan in Tien Thuy commune said: "Fresh fish after grilling will be delicious and can be preserved for a long time during transportation, but the price is often twice as high as when not processed. Currently, grilled orange fish costs 70,000 - 80,000 VND/kg; spotted fish and silver carp cost 60,000 VND/kg; grilled herring costs 35,000 VND/kg". Photo: Viet Hung

Một mẻ cá được nướng trên lò than trong khoảng thời gian 10 - 15 phút; để cá vừa đến độ chín, người dân phải lật trở đều tay. Ảnh: Việt Hùng
A batch of fish is grilled on a charcoal stove for about 10 - 15 minutes. To have a batch of fish that is just cooked but still retains its fresh, delicious taste, the cook must turn it over regularly. Photo: Viet Hung

Cá nướng chín được cho vào thùng đóng gói vận chuyển đi tiêu thụ ở các tỉnh phía Nam, với hàng tấn mỗi ngày. Ảnh: Việt Hùng
Grilled fish are packed into boxes and transported to the southern provinces for consumption, with tons of fish being transported every day. Photo: Viet Hung

Ảnh: Việt Hùng
Among grilled fish, mackerel is the most valuable specialty today (VND250,000 - 270,000/kg), favored by customers inside and outside the province. Photo: Viet Hung

Quỳnh Lưu hiện có khoảng gần 50 hộ làm nghề nướng cá, với hơn 100 lao động tập trung ở các xã Quỳnh Nghĩa, Tiến Thủy, Quỳnh Thọ, Sơn Hải... Từ nghề nướng cá, mỗi ngày người dân làng biển thu nhập khoảng 2 - 3 triệu đồng/hộ, trong đó công nhân làm thuê được trả 100.000 - 180.000 đồng/người/ngày. Ảnh: Việt Hùng
Quynh Luu currently has nearly 50 households engaged in fish grilling, with more than 100 workers concentrated in the communes of Quynh Nghia, Tien Thuy, Quynh Tho, Son Hai... From the fish grilling profession, each household has an income of about 2 - 3 million VND/day, in which hired workers are paid 100,000 - 180,000 VND/person/day. Photo: Viet Hung

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Bustling fish grilling profession in Quynh beach
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO