Moss, a dish to prevent "boredom" during Tet

DNUM_AGZACZCABG 07:50

(Baonghean.vn) - During Tet, while being "fed up" with lavish feasts, people in the highlands also seek out foods of plant origin, including moss.

Loài rêu đá thường mọc dưới những lòng khe trong vắt, không bị ô nhiễm và là nguyên liệu được người Thái tại nhiều địa bàn ưa thích chọn chế biên món rêu đá. Trong ảnh là người dân bản Xốp Nậm (Tam Hợp – Tương Dương) hái rêu trong làn nước lạnh giá ngày cuối năm.
Rock moss usually grows in clear, unpolluted streams and is a favorite ingredient for Thai people in many areas to make rock moss dishes. In the photo, people from Xop Nam village (Tam Hop - Tuong Duong) are picking moss in the cold water on the last day of the year.
Thứ “rau suổi” này có vẻ ngoài giản dị nhưng qua bàn tay của những bà nội trợ người Thái sẽ trở thành món tuyệt ngon. Trong tiếng Thái món ăn này có cách phát âm gần giống món thịt gà. Nhiều người cho rằng món rêu đá cũng ngon không kém cạnh gà tần.  An
This “stream vegetable” looks simple but in the hands of Thai housewives it becomes a delicious dish. In Thai, this dish is pronounced similar to chicken. Many people think that moss is just as delicious as stewed chicken.
Người ta tin rằng ở dòng suối nào có nhiều rêu đã sẽ có loài cá mát. Sản vật ngọn bậc nhất miền miệt rừng. Rêu đá cũng là thức ăn chính của loài cá mát.
It is believed that in any stream with a lot of moss, there will be cool fish, the best product of the forest area. Rock moss is also the main food of cool fish.
Ở xa Tam Hợp có 2 con suối là Chà Lạp và khe Cặt đều rất nhiều rêu đá. Trong ảnh là chị Lương Thị Thúy và cô cháu gái đang hái rêu dưới suối Khe Cặt.
Far from Tam Hop, there are two streams, Cha Lap and Khe Cat, both of which have a lot of moss on the rocks. In the photo, Ms. Luong Thi Thuy and her niece are picking moss under Khe Cat stream.
Là một món ngon nhưng để chế biến được rêu đá cũng khá to công. Rêu hái về phải lựa sạch sạn và những thứ rác rều khác.
Although it is a delicious dish, processing moss is quite a big job. Moss must be picked to remove all stones and other trash.
Là một món ngon nhưng để chế biến được rêu đá cũng khá to công. Rêu hái về phải lựa sạch sạn và những thứ rác rều khác
Then pound it in a rice mortar to soften the moss.
Sau đó đem gãi trong cối giã gạo để rêu mềm nát ra.
The next step is to bring it down to the stream to wash it again.
Công đoạn tiếp theo là đưa xuống suối rửa một lượt nữa.
Before cooking, the moss is chopped and mixed with spices such as onions, lemongrass, and broken rice. Of course, mac khen seeds (wild pepper) are indispensable.
Việc chế biến món rêu đá nhiều khi phải mất đến nửa ngày. Nhưng bù lại, rêu đá là món tuyệt ngon, hợp với khẩu vị của nhiều thực khách miền xuôi. TRong ảnh là một du khách đang tham gia trải nghiệm chế biến món rêu đá ở bản Xốp Nậm.
Making moss dish sometimes takes up to half a day. However, in return, moss dish is delicious, suitable for the taste of many lowland diners. In the photo, a tourist is participating in the experience of making moss dish in Xop Nam village.
Sản phẩm của sự kỳ công này nom khá giản dị, như là món ngon, lạ miệng trong ngày tết. Nó giúp cho những bữa ăn trong dịp tết them đa dạng và dễ hập thụ hơn. Đặc tj là thực khách sẽ quên ngay cẩm giác “ngầy” thịt mỡ trong dịp tết.
The product of this elaborate work looks quite simple, like a delicious, unique dish during Tet. It helps make Tet meals more diverse and easier to absorb. Especially, diners will immediately forget the feeling of being "bored" with fatty meat during Tet.
Rêu đá cũng xuất hiện trong bữa cơm gia đình của người Thái và mùa thu đến mùa xuân sang năm là thời gian suối mọc nhiều rêu đá.
Rock moss also appears in Thai family meals and from autumn to spring of the following year is the time when streams grow a lot of rock moss.

Huu Vi - Dao Tho

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Moss, a dish to prevent "boredom" during Tet
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO