Searching for the 'lame grass' tree in the region of Vietnam's number one cinnamon tree

October 23, 2016 15:56

(Baonghean.vn) - 'Cỏ quê' is the name of the Thai people for cinnamon trees. At one time, Quế Phong cỏ quê was a famous crop in the whole country with the saying: 'First is Quỳ cinnamon, second is Quảng cinnamon'.However, starting in the 90s of the last century, this tree species almost “disappeared” due to many reasons. After nearly 30 years, Que Phong district is making every effort to find the original cinnamon trees with the aim of preserving the genetic resources of this unique and rare plant species.

Những năm 80 của thế kỷ trước, sau những bản làng xa xôi Thông Thụ, Đồng Văn, Tiền Phong…người ta vẫn thấy hàng nghìn ha quế quỳ bản địa tốt tươi ôm lấy đại ngàn. Thời điểm đó, tỉnh ta có quy hoạch vùng quế lên tới gần 10 ha tại 2 huyện Quỳ Châu và Quế Phong, trong đó phần lớn diện tích vùng quy hoạch thuộc huyện Quế Phong. Từ đây, vỏ quế được xuất bán đi nhiều tỉnh thành trong nước, thậm chí, tinh dầu quế quỳ nơi đây còn được xuất khẩu đi Nga. Thời điểm đó, quế quỳ bản địa của tỉnh ta là một trong 4 vùng trồng trọng điểm (Yên Bái, Thanh Hóa, Nghệ An và Quảng Nam). So với những địa phương đó, lượng tinh dầu từ quế quỳ Nghệ An có thể không nhiều bằng nhưng chất lượng lại vượt trội về mùi vị.
In the remote villages of the communes: Thong Thu, Dong Van, Tien Phong... in the 80s of the last century was the golden age of indigenous cinnamon trees with thousands of hectares. At that time, Nghe An planned a cinnamon area of ​​up to nearly 10 thousand hectares in the two districts of Quy Chau and Que Phong, in which most of the planned area belonged to Que Phong. From here, cinnamon was exported to many localities in the country, even cinnamon essential oil was exported to Russia. At that time, along with Thanh Hoa, Yen Bai, Quang Nam, cinnamon in Que Phong was one of the four key regions of the country. Nghe An's cinnamon was superior in quality and this area was considered "the most famous cinnamon in the country".
Đến những năm 90, thương hiệu quế Quỳ bị mai một theo thời gian, bởi vùng nguyên liệu quế hiện nay không còn đơn thuần là giống quế bản địa nổi tiếng về chất lượng mà bị xen lẫn nhiều giống quế tỉnh ngoài du nhập. Mặt khác, nhu cầu của thị trường sụt giảm khiến giá thành chạm đáy. Vì vậy nhiều diện tích quế sau khi thu hoạch đã không được phục hồi mà người dân chuyển đổi qua các loại cây trồng khác.  Đến thời điểm hiện tại, chỉ còn một phần nhỏ diện tích được trồng theo dự án 327 (Phủ xanh đất trống đồi trọc), và dự án 661 (Trồng mới 5 triệu ha rừng), tuy nhiên, đây không phải là cây quế quỳ bản địa.
By the 90s, the Quỳ cinnamon brand gradually faded away because the cinnamon raw material area was mixed with many foreign cinnamon varieties. Along with that, the price of cinnamon hit rock bottom, so people were no longer interested in this tree. Instead, people switched to many other crops. Up to now, Que Phong district only has a small part of the cinnamon growing area under Project 327 (Reforestation of barren hills) and Project 661 (Planting 5 million hectares of new forests). Of course, this is not the native Quỳ cinnamon variety.
Trước những giá trị hiện thời của vỏ quế, bà con nơi đây bắt đầu quay lại để khai thác những giá trị của chúng. Tuy nhiên, theo những người dân nơi đây, chất lượng của những giống quế mới này “thua xa” so với quế quỳ bản địa.
Because of the long life cycle and low economic efficiency, people are not interested in maintaining cinnamon cultivation. The cinnamon areas planted under the 327 program, mainly imported from Yen Bai province, have been gradually exploited after more than 10 years. However, native cinnamon trees have become very rare.
Quế quỳ bản địa có vỏ mỏng và hương thơm, vị cay nồng hơn giống quỳ hiện tại.
Native cinnamon has a thin bark and a much stronger aroma and flavor than foreign cinnamon. In the photo is cinnamon bark harvested by a household in Thong Thu commune under the 327 program.
Hiện tại, giá quế khô được thu mua nơi đây giao động từ 30 đến 35 nghìn đồng mỗi kg, trong khi quế quỳ bản địa đã từng có giá trị cao hơn nhiều lần như thế.
At this time, the price of dry cinnamon is purchased from 30,000 - 35,000 VND/kg.
Ước tính, mỗi cây quế trưởng thành cho thu hoạch từ 3 – 5 kg vỏ.
It is estimated that on average each mature cinnamon tree yields 3 - 5 kg of bark.
Những phần vỏ nhỏ hơn được tận dụng để làm nguyên liệu làm hương.  Theo lời chia sẻ của họ thì ở vùng bản Long Quang xã Tiền Phong có một cây quế bản địa đã được trồng hàng chục năm, nghe tiếng vậy nhưng người dân ở đây vẫn chưa được xem tận mắt.
In addition to the main trunk, the bark at the top of the cinnamon tree is collected to make incense.
Theo lời chỉ dẫn, chúng tôi tìm đến vùng Long Quang và được tận mắt chứng kiến cây quế quỳ bản địa của gia đình ông Hà Sỹ Quế. Được biết, trong một chuyến đi rừng ông đã tìm thấy gốc quế quỳ này nằm sâu trong cánh rừng Thông Thụ. Theo quan điểm của người Thái thì đây là một loài cây quý nên ông mang về trồng ở góc vườn.
Following the instructions of the officers of the Department of Agriculture of Que Phong district, we went to the family of Mr. Ha Sy Que in Long Quang village, Tien Phong commune to see this special native cinnamon tree with our own eyes. It is known that during a trip to the forest nearly 30 years ago, Mr. Que found this cinnamon tree deep in the forest, and he brought it back to plant in his garden.
Từ một cây con chỉ cao bằng thành ghế, nay, sau 30 phát triển, gốc quế quỳ này đã có chiều cao trên 15 m, đường kính gần 60 phân. Ông Quang cho biết, đã có nhiều người hỏi mua với mức giá cao hơn chỉ vàng nhưng ông nhất quyết không bán bởi đây là cây thuốc quý gắn liền với nhiều kỷ niệm của gia đình ông.
From a sapling only about 2 spans tall, now, after 30 years of cultivation, this Quỳ cinnamon tree is over 15 m tall, with a diameter of nearly 130 cm. Mr. Que said that many people have offered to buy it for more than 2 taels of gold, but he has refused to sell. Because he wants to protect and preserve the original cinnamon tree of the locality. Currently, the Que Phong district government is making efforts to search for and mark Quỳ cinnamon roots with the aim of preserving the precious tree as well as its genetic resources.
Những lần đau bụng hay cảm mạo, vỏ quế và lá quế trở thành “vị cứu tinh” cho cả gia đình ông. Những vết vỏ bị cạo đi sau 7 tháng đến 1 năm đã liền lại để tái sinh lớp mới.
The mark of time on the cinnamon tree.
Những cây con đã được mọc lên như một hy vọng cho cây quế quỳ bản địa được bén đất phục hồi lại thủa vàng son. Giờ đây, người dân Quế Phong lại thiết tha phục hồi loài cây này, nhưng bắt đầu từ đâu và cần phải làm những gì vẫn là một câu chuyện dài cần có sự chung tay từ nhiều phía để tìm ra lời giải…
Next to the remaining cinnamon tree stump, there are saplings growing, which opens up hope for the conservation of this endemic tree species.

NPV

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Searching for the 'lame grass' tree in the region of Vietnam's number one cinnamon tree
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO