Vinh City: Vegetable prices 'dropped dramatically', people dumped them all over the fields
(Baonghean.vn) - Giá rau xanh giảm sâu khiến nhiều hộ nông dân tại vùng chuyên canh trồng rau lớn nhất TP. Vinh đã phải đứng trước muôn vàn khó khăn. Thương lái không đến thu mua, đem đi bán thì không được, họ đành đổ bỏ đầy ruộng.
Khu vực xã Hưng Đông, TP. Vinh là vùng quy hoạch chuyên canh trồng rau xanh lớn nhất của thành phố. Tại đây có các xóm Vinh Xuân, Long Hòa, Mỹ Hậu tập trung đông đảo người dân trồng rau, với tổng diện tích hơn 40ha, trong đó nhiều nhất là xóm Vinh Xuân với hơn 20ha rau các loại.
Rau xanh của khu vực này chủ yếu là các loại ngắn ngày như: hành hoa, cải cúc, cải bẹ, ngò, rau mầm, rau thơm... Rau trồng ra, cung cấp cho thị trường Vinh và các tỉnh lân cận như Hà Tĩnh, Quảng Bình.
Vốn có truyền thống trồng rau hơn 20 năm, người dân đã nắm rõ kỹ thuật canh tác các loại rau, đáp ứng nhu cầu thường xuyên của thị trường. Tuy nhiên, thời điểm này, rau xanh rớt giá thê thảm khiến cho nhiều hộ nông dân đứng trước cảnh trắng tay. Trồng rau ra thì không bán được, nhưng nếu xác định tiếp tục trồng sẽ bị lỗ, vì thế họ đành sản xuất cầm chừng, tập trung vào các loại rau ngắn ngày hơn.
![]() |
Hiện tại người dân đang cầm chừng bằng cách cố gắng vớt vát lứa rau cũ, giá mỗi bó rau chưa đến 1.000 đồng. Ảnh: Tiến Đông. |
Chị Trần Thị Bắc, xóm Vinh Xuân, chia sẻ: gia đình chị trồng hơn 2 sào rau, kể từ thời điểm sau lụt tháng 10/2020 đến nay, giá rau chạm xuống đáy, sản xuất ra không có thu nhập.
Each sao of vegetables costs about 2 million VND to invest in, from seeds, fertilizers, irrigation water, and care. After about 2 months of care, the sale price must reach 5 million VND or more for the farmer to have an income.
![]() |
The whole truck was full of more than 100 bunches of vegetables, but when brought to the wholesale market, they were sold for less than 100,000 VND. Photo: TD |
However, in recent months, vegetable prices have been falling continuously. There was a time when a bunch of mustard greens could be sold for less than 1,000 VND. If one took the trouble to pull them out and sell them, it would be a waste of time and no one would buy them, so the mustard greens had to be left alone to flower and then pulled out.
![]() |
Many people had to pull them out, piles of vegetables were thrown at the end of the field, waited to dry and then burned for fertilizer. Photo: TD |
Ms. Ngo Thi Vien, also living in Vinh Xuan hamlet, has rented more than 2 sao of land to grow vegetables. In recent months, due to the epidemic, vegetables have not been imported. Vegetable prices have dropped, so wholesalers have not even bothered to look. Feeling sorry for herself, Ms. Vien trims vegetables every day and brings them to the wholesale market to buy from traders, but to no avail. A truck full of more than 100 bunches of vegetables has been sold for less than 100,000 VND. Ms. Vien said it is not worth the effort to go out and pick them and bring them to the market at 4-5 am, but she has to go to save some money on the land rental.
![]() |
When asked about the possibility of switching to other vegetables with higher value, Ms. Ngo Thi Thao could not hide her sigh and said that people here have been growing vegetables for more than 20 years, some for up to 30 years. Previously, they also experimented with growing tomatoes, carrots... but this area has heavy rains and is prone to flooding, so they had to focus on short-term vegetable varieties. Photo: TD |