Unique Tet cuisine of ethnic groups in Nghe An highlands

Khue Quang DNUM_CFZABZCACA 12:59

(Baonghean.vn) - Each ethnic group in the highlands of Nghe An such as Thai, Mong, Kho Mu all have their own unique culinary culture. When Tet comes, they prepare typical dishes for their families to worship their ancestors and welcome guests.

Mỗi dân tộc ở miền Tây xứ Nghệ đều có một cái Tết riêng, tuy nhiên, hòa theo chủ trương của Đảng và Nhà nước, hiện nay, các dân tộc đều tổ chức vui Tết Nguyên đán cổ truyền.
Each ethnic minority in Western Nghe An has its own Tet, however, nowadays, they also celebrate the traditional Lunar New Year of the entire Vietnamese nation.
Trong những món ăn ngày Tết, rượu cần là thức uống không thể thiếu của người Thái, Khơ mú. Mỗi cuộc vui dài hay ngắn đều tùy thuộc vào số lượng rượu cần do gia chủ chuẩn bị.
Among the dishes during Tet, Ruou Can is an indispensable drink of the Thai and Kho Mu people. The length of each party depends on the amount of Ruou Can prepared by the host.
Với người Khơ mú, trong mâm cúng ngày Tết, bí đỏ là món bắt buộc để thể thiện tấm lòng thủy chung, nhớ ơn của con cháu đối với tổ tiên.
For the Khmu people, pumpkin is a must-have dish on the Tet offering tray to show the loyalty and gratitude of descendants to their ancestors.
Ngoài ra, cộng đồng này còn có món cá nướng, hoặc moọc cá. Theo quan niệm, cá dùng để cúng nhằm cầu mong một năm mới mưa thuận gió hòa.
In addition, this community also has grilled fish, or fish moọc. According to belief, fish is used as an offering to pray for a new year of favorable weather and wind.
Mâm cúng ngày Tết của cộng đồng Khơ mú.
New Year's offerings of the Khmu community.
Có một điều khác biệt hơn trong cộng đồng người Thái, ấy là mâm cơm ngày Tết của họ món không thể thiếu là thịt giàng, rượu cẩm, lạp xường.
There is one thing that is different in the Thai community, that is, their Tet meal must include grilled pork, purple wine, and Chinese sausage.
Món lạp xường của người Thái.
Thai sausage
Những gia đình nào chuẩn bị kỹ càng hơn thì có thêm món rêu đá. Rêu đá được vớt từ khe suối lên và làm sạch qua nhiều công đoạn sau đó mới chế biến.
Families who prepare more carefully have an additional dish of moss. Moss is collected from streams and cleaned through many stages before being processed.
Đối với người Mông, trong lễ Tết hay bất kỳ sự kiện trọng đại nào, thịt lợn là thực phẩm quan trọng. Lợn được làm ra một phần dùng để ăn, một phần dùng để biếu thầy mo và họ hàng bên ngoại.
For the Mong people, during Tet or any important event, pork is an important food. Part of the pig is used for eating, and part is given to the shaman and relatives on the mother's side.
Phần ruột được người Mông làm sạch và phơi khô trên gác bếp sau đó chế biến thành món “nhú dử” (một kiểu làm dồi nhưng nhân là nếp và nhiều loại gia vị khác) để đãi khách quý.
The Mong people clean and dry the intestines on the kitchen loft, then process them into "nhu du" (a type of sausage but with sticky rice and many other spices) to serve to distinguished guests.
Ngoài ra, một số gia đình kể cả người Thái, Mông hay Khơ mú đều dự trữ được một ít chuột rừng phơi khô làm thực phẩm trong ngày Tết.
In addition, some families, including Thai, Mong or Kho Mu, stock up on some dried wild mouse meat as food for Tet.

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
Unique Tet cuisine of ethnic groups in Nghe An highlands
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO