My Thanh Chung cake village cannot make it fast enough to sell.

DNUM_AGZACZCABG 13:12

(Baonghean.vn) - This is the busiest time of year for the banh chung making village in My Thanh block (Dong Vinh ward, Vinh city). The aroma of sticky rice, bean paste, meat, pepper, ripe dong leaves... blend together and spread throughout the entire neighborhood.

Khối Mỹ Thành (phường Đông Vĩnh) có hơn 10 nhà làm nghề gói bánh chưng phục vụ tết. Trong ảnh là bà Nguyễn Thị Hường được mệnh danh là “vua bánh” với hơn 40 năm gắn bó với nghề. Lá dong được bà đặt mua với số lượng lớn, rửa sạch, để ráo nước rồi tiến hành xé cồi.
My Thanh block (Dong Vinh ward) has more than 10 households making banh chung for Tet. In the photo: Ms. Nguyen Thi Huong is known as the "king of banh chung" with more than 40 years of experience in the profession. She buys dong leaves in large quantities, washes them, and drains them before wrapping.
Nếp được dùng để gói bánh là loại nếp Thái, thơm, dẻo. Trước khi nấu, nếp được vo kĩ, để ráo nước chừng 1 tiếng.
The sticky rice used to wrap the cake is Thai sticky rice, fragrant and sticky. Before cooking, the sticky rice is washed thoroughly and drained for about 1 hour.
Thông thường, nhà bà Hường bắt đầu gói bánh chưng phục vụ tết từ ngày 20 (âm lịch) đến ngày 30 (âm lịch). Mỗi chiếc bánh chưng có trọng lượng một cân, được đong bằng bát.
Normally, Mrs. Huong's family starts making banh chung for Tet from the 20th (lunar calendar) to the 30th (lunar calendar). Each banh chung weighs one kilogram, measured in a bowl.
Riêng dịp cúng ông Táo (23 tháng chạp) số lượng bánh được đặt gói lên đến 3000 chiếc. Còn những ngày sát tết, trung bình một ngày gói từ 1000 đến 1500 chiếc bánh. Gia đình bà Hường phải huy động hơn 20 người gói, chủ yếu là người thân trong gia đình nhưng vẫn không đủ cung ứng cho khách hàng đặt bánh.
On the occasion of the Kitchen God worship (December 23), the number of cakes ordered to be wrapped is up to 3,000. On the days close to Tet, on average, 1,000 to 1,500 cakes are wrapped per day. Ms. Huong's family had to mobilize more than 20 people to wrap cakes, mainly relatives, but it was still not enough to supply customers who ordered cakes.
 Người gói bánh phải khéo léo và có kinh nghiệm trong việc bỏ nhân, đổ nếp và cuốn lá thì bánh mới có hình dạng đẹp và nhân không bị tuồn ra ngoài.
The wrapper must be skillful and experienced in putting in the filling, pouring sticky rice and rolling the leaves so that the cake has a beautiful shape.
Với giá bán 50 ngàn một chiếc bánh chưng, 60 ngàn một chiếc bánh tét, chủ yếu là khách hàng quen ở phường Đông Vinh, phường Quang, Trung, phường Lê Mao…
With the selling price of 50 thousand for a banh chung, 60 thousand for a banh tet, the main customers are regular customers in Dong Vinh ward, Quang ward, Trung ward, Le Mao ward...
 Dịp sát tết, bánh chưng Mỹ Thành đã trở thành thương hiệu đối với TP Vinh. Nghề gói bánh phuc vụ tết đã đưa lại thu nhập cho các gia đình nơi đây hơn trăm triệu đồng
My Thanh Tet Chung Cake has become a "brand" for consumers in Vinh City. The job of wrapping cakes for Tet has brought in over a hundred million VND in income for families here each year.
Vừa gói bánh vừa nói chuyện, trêu đùa đã tạo nên một không khí ấm cúng của đại gia đình trong mỗi dịp tết đến của làng nghề nơi đây.
Wrapping cakes while talking and joking has created a cozy atmosphere of a big family during every Tet holiday in this craft village.
Ngoài gói bánh, công đoạn nấu bánh cũng rất quan trọng. Mỗi nồi chứa 120 chiếc bánh chưng nấu trong vòng 7 tiếng, vì vậy phải thường xuyên túc trực và thêm nước để bánh được chín đều và ngon hơn.
In addition to wrapping the cakes, the cooking process is also very important. Each pot contains 120 banh chung and cooks for 7 hours, so you have to be on hand and add water regularly to make the cakes cook evenly and taste better.
Mỗi lò nấu bánh chưng đều đặt phía dưới 10 viên than tổ ong, phía trên bỏ một yến than đá, lửa sẽ to và đều.
Each banh chung stove has 10 honeycomb coals placed underneath and one kilo of coal on top, so the fire will be big and even.
Đối với người dân Mỹ Thành, bánh chưng, bánh tét gắn bó từ rất lâu đời, gắn liền với tuổi thơ, bởi vậy trẻ con nơi đây cũng được dạy phải biết yêu và trân trọng nó.
For the people of My Thanh, the profession of making banh chung and banh tet has been associated for a long time, associated with everyone's childhood.
1000 chiếc bánh chưng đã được nấu chín, được sắp cẩn thận nơi cao ráo trước khi giao hàng cho khách.
1,000 cooked banh chung cakes are carefully arranged in a dry place before being delivered to customers.
Với 25 năm gắn bó với nghề, ông Võ Văn Minh (54 tuổi) chia sẻ: “Gia đình tôi gói bánh từ ngày 20 âm, vì đó là thời gian những người xa quê họ đặt bánh về làm quà, cúng ông táo…Năm nay cái gì cũng đắt đỏ nên số vốn bỏ ra lớn, vậy nên giá bánh cũng đắt hơn so với năm ngoái”
With 25 years of experience in the profession, Mr. Vo Van Minh (54 years old) shared: “My family wraps banh chung from the 20th of the lunar month, because that is the time when people far from home order banh chung as gifts, to worship Tao Quan… This year everything is expensive, the capital outlay is large, so the price of banh chung is also more expensive than last year.”
Bánh chưng được những thợ gói, thợ nấu thưởng thức ngay tại chỗ, lúc bánh vừa chín. Những ngày này, vì bận rộn, chạy đua với thời gian để kịp giao bánh nên nhiều gia đình
Banh chung is enjoyed by the wrappers and cooks right on the spot, when the cake is just cooked. These days, because of being busy and racing against time to deliver the cake on time, many families "fight hunger" with the products they have just made.
Bánh chưng, bánh tét Mỹ Thành được khách hàng tin tưởng, tới tận nơi lấy bánh trong mỗi dịp tết đến xuân về.
My Thanh banh chung and banh tet are trusted by customers, who come to pick up the cakes on every Tet holiday.

Wang Yun

RELATED NEWS

Featured Nghe An Newspaper

Latest

x
My Thanh Chung cake village cannot make it fast enough to sell.
POWERED BYONECMS- A PRODUCT OFNEKO